Uprość wyrażenie
Daga1196: Uprość wyrażenie :
a) 5x(2x−3y)−(3x−2y)2
b) (x−3y)(x+3y)−(x+2y)2
c) (5x−y)(5x+y)−(5−2y)2
4 cze 17:02
4 cze 17:13
Nick: (x − 3y)(x + 3y) − (x + 2y) 2
11 paź 08:19
Nick: (5x − y)(5x + y) − (5 − 2y) 2
11 paź 08:20
Little Mint:
(x−3y)(x+3y)−(x+2y)2=
=(x2−9y2−(x2+4xy+4y2=
=x2−9y2−x2−4xy−4y2= −13y2−4xy
11 paź 12:34
Jolanta: Wzory (a−b)(a+b)=a2−b2
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
Minus przed nawiasem zmieniasz znaki liczb w nawiasie
(5x−y)(5x+y)−(5−2y)2=(5x)2( podnosimy do potęgi 2 5 i x)−y2−(52−2*5*2y+4y2)=
25x2−y2−25+20y−4y2=25x2−5y2+20y−25
11 paź 21:30