Oblicz pochodne
Nataliia: Oblicz pochodne
a)y=4x
7−2x
5+6x
3−
12
b)y=(x
2−3)(2x+1)
4 cze 13:20
4 cze 13:23
4 cze 13:23
J:
a) y' = 24x
6 − 10x
4 + 12x
b y' = 2x(2x+1) + 2(x
2 − 3)
| | 2x(2x+1) − (x2−3)2 | |
c) y' = |
| |
| | (2x +1)2 | |
4 cze 13:36
krystek: Mała poprawka w a) y'=28x6−10x4 +18x2
4 cze 14:10
J: Racja ..

Widać mam problemy z tabliczką mnożenia..
4 cze 14:18
krystek: Tak bywa z prostymi rzeczami. Pozdrawiam
4 cze 14:31
J: Pozdrawiam wzajemnie
4 cze 14:42
daras: Lepiej by było, gdyby Natalka sama zaprezentowała swoje rachunki a wtedy inni poprawili jej
ewentualne pomyłki, nie sądzicie?
Daję głowę, że nie byłoby za wiele do poprawiania, bo to przecież trywialne przykłady
4 cze 23:00