Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania wyniku należącego do przedziału?
Adriian: Mamy podane 7 wyników pomiarów odległości:
1 400,245 m
2 400,225 m
3 400,230 m
4 400,210 m
5 400,215 m
6 400,228 m
7 400,201 m
Jakie jest prawdopodobieństwo, że 8 pomiar będzie się zawierał w przedziale <400,215;400,230>?
4 cze 10:43
daras: mniej niz 50%
4 cze 23:05
Hugo: emmm ja jestem maturzystą ale to mi wyglada
Ω=7
A=2
P=2/7?
4 cze 23:09
Adriian: @Hugo. Jeśli już idziesz tym tropem to 4/7, bo to przedział obustronnie zamknięty.
P.S. Dowiedziałem się, że wyniki spełniają warunki rozkładu normalnego (taką dostałem
podpowiedź).
5 cze 09:20
daras: i dlatego mniej niż 50%
bo odchylenie +/−standardowe, to 68% a twój przedział jest o połowę węższy
dokładniej możesz sprawdzić w tablicach rozkłądu Gaussa lub policzyc tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1028.html
5 cze 10:11
Adriian: Odpowiedź podobno ma być co do 1 %, a nie mniej niż ileś tam %.
5 cze 13:56
daras: i dlatego skorzystaj z gotowych tablic rozkłądu albo licz na piechotę, ja nie mam czasu, to
twoje zadanie
5 cze 14:31