zadanie maturalne
Adam :): W trójkącie jeden z kątów ma miarę 120 stopni. Dlugosci bokow tego trojkata sa kolejnymi
wyrazami ciagu arytmetycznego, ktorego suma wynosi 30. Wyznacz stosunek dlugosci promienia
okregu opisanego na tym trojkacie do dlugosci promienia wpisanego w ten trojkat.
3 cze 19:34
Eta:

w−− różnica ciągu arytmetycznego , w<a
Ob=a+w+a+a−w=30⇒ a= 10
|AB|=10+w , |AC|=10−w , |BC|= 10
z tw. kosinusów
| | 1 | |
(10+w)2= 102+(10−w)2−2*10*(10−w)*cos120o , cos120o= −cos60o=− |
| |
| | 2 | |
20w=100−20w+100−10w ⇒50w=200 ⇒
w=4
to boki trójkąta mają długości:
6, 10, 14
| | 14 | | 14√3 | |
z tw. sinusów : |
| =2R ⇒ R= |
| |
| | sin120o | | 3 | |
| | 1 | |
P= |
| *10*6*sin120o =......... = 15√3 |
| | 2 | |
| | Ob | | P | |
P=r*p , p= |
| = 15 to r= |
| =........ = √3 |
| | 2 | | p | |
3 cze 22:01
3 cze 22:10