Eta: Więc tak!
a,b,c ---- tworzą ciąg arytm, i a>0 i b>0 i c>0
z def. ciągu mamy
2b= a+c ponad to a +b + c = 30
możemy juz wyliczyć długość b
2b + b = 30 to 3b= 30 to b= 10
więc a+c = 30 - 10 czyli a+c = 20 to c= 20 -a czyli a < 20
najdłuższym bokiem jestzatem bok "c"
Czyli znajduje sie naprzeciw kąta najwiekszego
czyli naprzeciw kąta o mierze 120
o
Korzystając ze wzoru cosinusów możemy wyliczyć c
c
2= a
2 +b
2 - 2ab*cos 120
o cos120
o = - sin 30
o= - 1/2
czyli c
2 = a
2 +100 + 10a
ponad to c= 20-a czyli
(20-a)
2 = a
2 +100 +10a
400 - 40a +a
2 = a
2 +100 +10a
to 50a= 300 to a= 6 wiec c = 20 - 6 = 14
6, 10, 14 --- rzeczywiście tworza ciag arytm i 6+10 +14 = 30
pozostaje wiec tylko obliczyć R
op / r
wp
myślę ,że już sobie poradzisz! R
op = (a*b*c)/ 4S
r
wp= 2S/ (a + b+ c)
gdzie S= (1/2) *a*b*sin120
o a sin120
o = cos30
o =
√3 /2
podstaw tylko do R
wp i r
op} za a b i c
i juz będziesz mieć prawie gotową odp:
Powodzenia w końcówce zadania

odp:R
wp / r
op = 14/3 sprawdzaj ! ale myśle ,ze sie nie pomyliłam !