matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
,
ja:
w ciągu arytmetycznym (a
n
) dane są a
3
=13 i a
5
=39 wtedy wyraz a
1
jest równy?
3 cze 15:06
J:
a
5
− a
3
= 2 r , a
1
= a
3
− 2r
3 cze 15:09
J:
Bez liczenia r ... a
1
= a
3
− 2r = a
3
− (a
5
− a
3
) = 2a
3
− a
5
= 26 − 39 = − 13
3 cze 15:37
daras:
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
3 cze 15:48