dziedzina i miejsce zerowe
Daniel:
Podaj miejsce zerowe i dziedzine
3 cze 13:37
5-latek: dziedzina mianownik ≠0
miejsca zerowe −−−−licznik =0 i sprawdzasz z dziedzina wiec licz
3 cze 13:40
J:
Dziedzina: R/{−5,5}
Brak miejsc zerowych.
3 cze 13:40
Daniel: dziedzine tak zrobilem
x2−25≠0
x2≠25 / p
x=√25
x=5
dobrze?
3 cze 13:46
J: Nie ... x2 − 25 ≠ 0 ⇔ (x+5)(x−5) ≠ 0 ⇔ x ≠ 5 i x ≠ − 5 , stąd D = R/{−5,5}
3 cze 13:52
5-latek: Prawie dobrze
Ogolnie rownania takiego typu x2−a=0 rozwiazje sie tak x2=a to x=√a lub x=−√a wiec tu
brakuje CI jeszce rowzania x=−5 bo (−5)2=25
Albo zauwazyc wzor skroconego mnozenia a2−b2=(a−b)(a+b) wiec x2−25=(x−5)(x+5)
3 cze 13:54
Daniel: a miejsce zerowe to bedzie
2+0,4x=0
0,4x=−2 / : 0,4
x=−5
3 cze 14:09
J: A czy x = − 5 należy do dziedziny ?
3 cze 14:11
Daniel: tak
3 cze 14:12
J: Zobacz post: 13:40
3 cze 14:13
Daniel: Dziedzina: R/{−5,5}
czyli to znaczy, ze wszystkie liczby rzeczywiste oprocz −5 i 5

ale dlaczego? mozesz wytlumaczyc?
3 cze 14:16
Olgaaa: w tym przypadku jest brak miejsc zerowych
gdy dziedzina Ci wyszła R−{−5, 5}, to wtedy jeśli w liczniku wychodzi Ci 5 lub (−5), to
oznacza, że jest brak miejsc zerowych −> w tym wypadku wyszło Ci x=−5 ∉D
3 cze 14:16
Daniel: 2+0,4x
=0 / * x2−25
x2−25
2+0,4x=0 0,4x=−2 / : 0,4 x=−5
ale to jest dobrze rozwiazane, tylko pod spodem musze napisac, ze nie ma miejsc zerowych tak?
3 cze 14:18
Olgaaa: dobrze rozwiązane, tylko przy x=−5 piszesz, że nie należy do dziedziny, czyli brak miejsc
zerowych
3 cze 14:19
Daniel: okej
3 cze 14:24
Daniel: a taki przyklad
jak go ogarnac?
3 cze 14:30
J:
Mianownik: = (x+3)2 , aby był rózny od zera to: x + 3 ≠ 3 oraz x + 3 ≠ − 3 D = R/{0,−6)
M. zerowe: x2 + 3 = 0 ⇔ x(x + 3) = 0 ⇔ x = 0 lub x = − 3 ( ale 0 nie należy do D),
czyli jedno miejsce zerowe : x = − 3
3 cze 14:35
Lukas:
(x+3)2≠0
D=R\{−3}
x2+3x=0
x(x+3)=0
x=0
3 cze 14:35
Lukas:
0 nie należy do dziedziny

x=0 jest rozwiązaniem

bo x=−3 nie nalezy do D
3 cze 14:36
J:
Bzdury... (x + 3)2 ≠ 0 ⇔ x +3 ≠ 0 ⇔ x ≠ −3 ... D = R/{−3}
M zerowe: x = 0 , bo x = − 3 nie należy do dziedziny
3 cze 14:37
Daniel: ale przeciez Dziedzine liczmy z mianownika (czyli x2+6x+9) to czemu tego w ogole nie
ruszyliscie?
3 cze 14:41
Lukas: bo to jest wzór skróconego mnożenia
(x+3)2 i od razu widać wszystko
3 cze 14:45
J: x2 + 6x + 9 = (x + 3)2
3 cze 14:45
Daniel: aaa ok kumam
| | x2+4 | |
a jeszcze mam prosbe, pomozecie taki przyklad |
| bo mam p[roblem z tym kwadratem |
| | x2−4 | |
3 cze 14:52
Lukas:
D=R\{−2,2}
Brak miejsc zerowych
3 cze 14:53
Daniel: Lukas, a moglbys to rozpisac
3 cze 15:14
3 cze 15:19
Daniel: aha tez wzory skroconego mnozenia, ok dzieki
3 cze 15:21
Daniel: a miejsca zerowego nie ma, bo tez trzeba tak zrobic i tak samo by wyszlo nie?
3 cze 15:33