całki nieoznaczone
metam: proszę o szybką pomoc.. oblicz całkę nieoznaczoną :
√(9−x2)dx
3 cze 12:04
bezendu:
Szybka pomoc ?
Chyba egzamin ?
3 cze 12:05
metam: nie nie, jutro kolokwium
3 cze 12:06
wredulus_pospolitus:
wskazówka ... przez części
3 cze 12:23
zawodus: przez części to ja jej chyba nie umiem policzyć
3 cze 12:32
zawodus: Mnie to wygląda na całkę stowarzyszoną
3 cze 12:33
metam: spróbuje uznać ją za stowarzyszoną bo przez części nie umiem tego zrobić .Bo jakby to miało być
ze pod pierwiastkiem rozłożyć to na mnożenie (3−x)(3+x) i wtedy użyć całkowania przez części?
3 cze 12:58
zawodus: Ja bym to robił tak:
| | 9−x2 | | dx | | x2 | |
∫√9−x2dx=∫ |
| dx=9∫ |
| −∫ |
| dx |
| | √9−x2 | | √9−x2 | | √9−x2 | |
pierwsza podstawienie, a druga przez części
3 cze 13:11
metam: z pierwszego będzie 9*arcsinx/3 + c ? bo patrze na wzory i jest taki
3 cze 13:40
zawodus:
3 cze 13:43
metam: a jak zabrać się za część drugą która już nie jest taka oczywista?
3 cze 13:52
zawodus: Przez części.
3 cze 14:43
metam: ∫x2 *dx/√9−x2 i muszę obliczyć pochodną z dx/√9−x2 a nie mam pojęcia jak to zrobić...
3 cze 15:34
3 cze 15:50
metam: (1/√9−x2)'=(1/2√9−x2)*(−2x)=−2x/2√9−x2=−x/√9−x2 taka będzie pochodna?
3 cze 16:01
metam: jeżeli ktoś umie to zrobić i mógłby mi to wyjaśnić krok po kroku, chodzi właśnie o tą drugą
część to byłabym bardzo wdzięczna, na przykładzie będę w stanie rozwiązać podobne zadania a na
chwilę obecną nie wiem jak z tym ruszyć.
3 cze 16:14
zawodus: napisz do mnie na gadu to ci wyślę rozwiązanie, bo tutaj to za długo pisać
3 cze 16:19
metam: nie mam swojego gadu to po pierwsze a po drugie Twojego tez. moze jakos inaczej?

poczta?
3 cze 16:31
metam: zresztą tu też może być, akurat inni się nauczą
3 cze 16:35
zawodus: ok matura.matematyka.2015@gmail.com
3 cze 16:35
metam: więc czekam na rozwiązanie
3 cze 16:46
3 cze 16:51
lolek: i daj spokój innym
3 cze 16:52
Mila:
| | 9 | | −x | |
=∫ |
| dx+∫x* |
| dx= |
| | √9−x2 | | √9−x2 | |
Pierwsza z wzoru a druga przez części:
| | −x | |
[ x=u, dx=du, dv= |
| dx, v=√9−x2 ] |
| | √9−x2 | |
⇔
| | x | |
∫√9−x2dx=9arcsin( |
| )+x√9−x2−∫√9−x2 dx = tę całkę z prawej przenosimy na |
| | √9 | |
lewą stronę
⇔
| | x | |
2∫√9−x2dx=9arcsin( |
| )+x√9−x2 |
| | 3 | |
stąd
| | 9 | | x | | 1 | |
∫√9−x2 dx= |
| arcsin( |
| )+ |
| x√9−x2+C |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
3 cze 17:52
ola: a taka całka:
π/2
∫ = cos2 x sin x dx
0
3 cze 17:53
mietek: nie ładnie...
3 cze 17:55
3 cze 17:55
ola: Mietku czemu nieładnie?
3 cze 17:58
metam: tak juz wiem, już zrozumiałam

dzięki
3 cze 20:44
wredulus:
| | 1 | | x2 | |
∫√9−x2 dx = x√9−x2 − |
| ∫ |
| dx = .... |
| | 2 | | √9−x2 | |
zawodus ... można przez części
3 cze 20:47
Mila:
3 cze 20:50