całka oznaczona
ola: calka oznaczona:
π/2
∫ = cos2 x sin x dx
0
3 cze 17:43
ola: jak to obliczyć przed podstawianie czy przez części?
3 cze 17:46
mietek: tak jak umiesz
3 cze 17:47
Mila:
∫cos2x*sinx dx=−∫t2 dt= licz dalej sama.
[cosx=t, −sinxdx=dt]
3 cze 17:54
ola: dziekuje
3 cze 17:58
Mila:
3 cze 17:59
ola: czy to będzie tak:
= ∫ t2 dt= 1/3 t3 + c
[ 1/3 * (cos π/2 )3 + c] − [ 1/3 * (cos 0 )3 + c]= 1/3 * 1/8 + c − [ 1/3 * 1 + c]= 1/3 * 1/8
− 1/3= −7/24?
3 cze 18:06
ola: dlaczego −sinxdx?
3 cze 18:08
Mila:
(cosx)'=−sinx
W całce oznaczonej nie piszemy stałej C.
| | 1 | |
0∫π/2(cos2 x sin x) dx=[− |
| cos3x]0π/2= |
| | 3 | |
| | 1 | | π | | 1 | | 1 | |
=− |
| [(cos |
| )3− cos0]=− |
| *(0−1)= |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
3 cze 18:39