Zadania na sprawdzian |PILNE|
Maciej:

Witajcie pilnie potrzebuję na jutro to rozwiązać jednakże nie wiem nawet jak do tego podejść
prosił bym o pomoc

od tego zależy czy będę miał poprawkę w sierpniu czy nie. Dziękuję za
pomoc

1.
{y=
12x
2−2x−2
{y=−x+2
2.
{y=3x
2+x−2
{y=3x−1
3. Dla jakiego parametru
m równanie x
2−2x+m+3=0 ma dwa rozwiązania różnych znaków (tych
samych znaków)
4.Dla jakiego parametru
m równanie 3x
2+4x+4−m=0 ma dwa pierwiastki ujemne
5.Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=−2(x−1)
2+3 w przedziale <−2;2>
6.Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=2(x+1)
2−3 w przedziale <−2;2>
Bardzo proszę o pomoc to jest mega pilne
2 cze 16:48
J: To sobie bracie wcześnie przypomniałeś !
2 cze 16:51
Maciej: zadanie pierwsze treść:
− Rozwiąż algebraicznie układ równań i wykonaj ilustrację graficzną.
Dodatkowo w zadaniu 4. Ma być jeszcze dodatnie pierwiastki.
2 cze 16:51
J: Może jeszcze sobie coś przypomnisz ?
2 cze 16:52
Maciej: Jeżeli masz zamiar tak pisać to nie lepiej po prostu kliknąć takie fajne okienko w przeglądarce
?
dokładnie powiem ci , że jest w prawym górnym rogu

A wygląda tak −> X
Jeżeli nie chcesz pomóc nikt ci nie każe
2 cze 16:55
...:
... brałbym tą poprawkę −

Nadrobisz zaległości i do matury będzie łatwiej.
A tak ... we wrześniu budzisz się z nogą w nocniku.
2 cze 16:59
2 cze 16:59
Maciej: Średnia z matematyki mam 3,8 no sorki jednakże nie mam zamiaru mieć z tego poprawki

mam
jeden nie zaliczony sprawdzian i tyle. Widzę, pomoc bezwzględna przybyła !
Dziękuję bardzo moja wiedza w tej dziedzinie się znacznie powiększyła ....
2 cze 17:02
J: Pokaż chociaż próbę rozwiązania, któregokolwiek z tych zadań.
2 cze 17:04
jakubs: Pamiętaj Macieju, że średnią możesz mieć 5.0 i matury możesz nie zdać. Tym się nie sugeruj
2 cze 17:05
Maciej: Maturę kolego mam za 3 lata

więc wtedy zacznę się tym martwić.
2 cze 17:09
J: To bierz się kolego do roboty ... bo trzy lata szybko zlecą.
2 cze 17:10
...:

np.2
3x
2+x−2=3x−1
3x
2−2x−1=0
Δ=4+12
√Δ=4
y
1=−2 y
2=2
2 cze 17:10
Maciej: Aha rozumiem już!
To u mnie w podręczniku było mówiąc szczerze źle gdyż tam kazali mi znaleźć takie liczby , że
po dodaniu ich te działanie wyjdzie zerem. Chodziło mi właśnie o taki jeden przykład. dzięki !
2 cze 17:15
J:
Ad3 )
Warunki:
1) Δ > 0
2a) x1*x2 < 0 ... rózne znaki
2b) x1*x2 > 0 ... te same znaki .... i wzory Viete'a
2 cze 17:18
Maciej: A mógł by mi ktoś tylko jeszcze napisać te wzory n y1 i y2 ? bo nie mogę nigdzie znaleźć. A tak
to sobie już poradziłem.
2 cze 17:27
J: Ty nawet nie wiesz o czym mówisz .. , jakie wzory na y1 i y2 ? ... wiesz co to jest układ
równań ?
2 cze 17:29
Wazyl: y1=f(x1) bracie.
2 cze 17:30
J: Nie szukaj ich w przedpokoju ... tylko popatrz do swojego pierwszego postu ... tam są !
2 cze 17:30
Hugo: 
Hugo zna twój ból. też czasem czegoś nie wie xd
2 cze 17:31
Hugo: J: Miłość cierpliwa jest,
łaskawa jest.
Miłość nie zazdrości,
nie szuka poklasku,
nie unosi się pychą;
...
Wszystko znosi,
wszystkiemu wierzy,
we wszystkim pokłada nadzieję,
wszystko przetrzyma.
2 cze 17:33
Maciej: dobra już wiem.
2 cze 17:34
J: Czasem można nie wytrzymać ..... zwłaszcza jak autor ma średnią 3,8 z matmy.
2 cze 17:34
Maciej: Mnie niszczysz

kto każe ci odpowiadać ?
2 cze 17:36
Hugo: J: jak tam na studiach wgl :3 ... cieżko? coraz lżej?
2 cze 17:38
J: Skończyłem, jak Ciebie na świecie nie było..
2 cze 17:39
Hugo: to ty stary jesteś :3
2 cze 17:42
Maciej: 1.
a)
−x+2=122−2x−2
x+4−122=0
−122+x+4=0
Δ=2√2
Dobrze do tego momentu ?
2 cze 17:43
Hugo: uzywaj duze U w ułamkach zapis jest nie czytelny
2 cze 17:44
Hugo: jak chcesz zrobić delte jak nie masz równania kwadratowego
2 cze 17:44
Hugo: chyba ze tam jest 1/2x2....
2 cze 17:45
2 cze 17:45
zawodus: Te ludzie powariowali wszędzie delta
2 cze 17:46
Hugo: zawodus jak tam edukacja

? Hugo pozdrawia z wczasów
2 cze 17:47
Hugo: Maćko z Bogdańca....
Δ = 1+ 4*4* 1/2= 9
√Δ=3
2 cze 17:48
Maciej: Właśnie teraz się spostrzegłem, że pomnożyłem zamiast dodać ale wyszło tyle samo ile ty masz
przed chwilą.
2 cze 17:50
Hugo: Powiem ci że też miałem taką fazę (troche mniejszą) jak ty ale mi przeszło przed maturą
2 cze 17:51
Maciej: Nie należę do osób matematycznych

bardziej mi wchodzi, wos, historia itp ... chociaż dziwne
, że z fizyki mam 5

No nic nie poradzę, że matma wchodzi mi najgorzej. Staram się jak mogę,
a to że wy jedynie się z tego śmiejecie pokazuje waszą mądrość.
2 cze 17:53
Maciej: Zrobiłem wszystkie zadania, ale 3 i 4 za chiny nie wiem jak mam to nawet zacząć. Wiem jakie są
własności ale nie wiem jak to wykorzystać.
2 cze 19:23
daras: a ja pilmie potrzebuję na jutro 100 000 , naprawdę inaczej mnie zlicytuję
podam nr konta wpłacicie po dychu?
2 cze 19:26
Maciej: Podaj mi numer konta to ci podeślę słownik poprawnej polszczyzny ....
Mnie niszczy te forum , forum zadaniowe, a każdy jedynie wytyka kto jakim jest bardzo głupim
idiotą

daras − idź lepiej skończ drugi raz studia matematyczne bo pewnie jesteś wielkim matematykiem
2 cze 19:35
Mila:

3) Dla jakiego parametru m równanie x
2−2x+m+3=0 ma dwa rozwiązania różnych znaków (tych
samych znaków)
a) Dwa rozwiązania różnych znaków⇔rozwiązania są różne
(1) Δ>0
i
(2) x
1*x
2<0
Ad(1) Δ=4−4*(m+3)=4−4m−12=−4m−8
−4m−8>0⇔
−4m>8
m<−2
i
A (2)
m+3<0⇔m<−3
Odp. Dla m<−3 równanie ma dwa rozwiązania różnych znaków
b) w następnym wpisie
2 cze 20:12
Mila:
Dla jakiego parametru m równanie x2−2x+m+3=0 ma dwa różne rozwiązania tych
samych znaków.
Δ>0
i
x1*x2>0
Δ=4−4*(m+3)=−4m−8
m<−2
x1*x2>0
m+3>0
m>−3
dla m∊(−3,−2) równanie ma dwa różne rozwiązania tych samych znaków.
2 cze 20:19
Maciej: Dziękuję spadłaś mi z nieba. jedyna osoba która nie ma syndromu "bycia lepszym" po przez
pisanie bezsensownych zdań...
2 cze 20:29
Mila:
4.Dla jakiego parametru m równanie 3x
2+4x+4−m=0 ma dwa pierwiastki ujemne.
Δ≥0
x
1*x
2>0
x
1+x
2<0
Δ=16−4*3*(4−m)=16−12*(4−m)
Δ=16−48+12m=12m−32
| | −b | | −4 | |
x1+x2= |
| = |
| <0 niezależnie od wyboru m |
| | a | | 3 | |
4−m>0⇔4>m
2 cze 20:33
Mila:
Maciek, nie przejmuj się wpisami kolegów, dobrze im poszła matura i energia ich roznosi,
na pewno napisaliby Ci rozwiązanie, ale rozumiem, że mało masz czasu, to napisałam.
2 cze 20:38
Mila:
Jeśli masz pytania, to pisz.
2 cze 20:39
kyrtap: Mila po prostu inni nie rozumieją że nie wszystkim wchodzi matma tak łatwo
2 cze 20:39
Lukas:
Ja pisałem tylko P i umiałbym zrobić tę zadania, to nie rozumiem jak ludzie będący w lo mający
R matematykę nie umieją takich zadań ?
2 cze 20:40
Maciej: na prawdę nie wiesz jak mi pomogłaś

dziekuję bardzo. wszystko zrozumiałem już, a wystarczyło
mi tylko raz napisać. ale no niestety musiało się wypowiedzieć dużo osób na bezsensowne tematy
, żeby do tego doszło. jeszcze raz ci bardzo dziękuję
2 cze 20:40
Mila:
2 cze 20:40
Maciej: dla mnie matematyka to czarna magia gdyby to było forum programistyczne c++/lua/phyton/java itp
itd ... to ja bym sie wykazał

mając 17/18 lat dorównuje wiedzy programistą po parę lat
stażu . Mi to wchodzi łatwiej innym matematyka.
2 cze 20:42
kyrtap: Maciej czegoś nie rozumiesz pisza na forum śmiało
2 cze 20:42
Mila:
Lukas, a może tak jest, jak u Ciebie z |..|? Empatia to cecha pomagającego.
2 cze 20:42
Lukas:
Ja już zrezygnowałem z nauki do matury. Wolę chyba poprawić za rok podstawę.
2 cze 20:43
kyrtap: Maciej rozumiem Cię u mnie też brat matematyki nie ogarnia ale jednak w informatyce czuje się
jak ryba
2 cze 20:43
kyrtap: Lukas radzę rozszerzenie
2 cze 20:44
kyrtap: w wodzie *
2 cze 20:45
Lukas:
Coś mi to nie wchodzi i raczej z tego zrezygnuję a dobrze przycisnę podstawę.
2 cze 20:48
kyrtap: Lukas serio zdawaj rozszerzenie
2 cze 20:50
razor: Masz jeszcze rok do matury, w tym czasie spokojnie da się nauczyć rozszerzenia na 100%
2 cze 20:53
Mila:
Możesz poprawiać podstawę, a rozszerzenie też pisać, nic na tym chyba nie stracisz.
Nie poddawaj się z tymi wartościami bezwzględnymi .
Przepisz sobie na kartkę to co Ci wyjaśniałam i czytaj dodtąd dopóki nie zrozumiesz.
Z ekranu nie korzysta się tak jak z pisanego tekstu.
I tak musisz się na studiach pewnych rzeczy nauczyć, bo inaczej wylotka.
Czytanie tekstu matematycznego ze zrozumieniem jest bardzo ważne.
2 cze 20:53
Lukas:
Ale tego za Chiny nie mogę pojąć nawet jak to czytam. I wnioskuję, że coś jest źle w
przedziałach w moim zapisie i tak zapisywać nie można.
2 cze 20:54
Mila:
Bo Ty jak sobie wbijesz coś do głowy, to omijasz wszystko co inne, a poprawne.
Jeszcze raz radzę, czytaj uważnie i ze zrozumieniem.
2 cze 20:58
kyrtap: razor coś o tym wie chyba
2 cze 20:58
Maciej: Czyli dla pierwiastków dodatnich będzie dokładnie odwrotnie jak u ujemnych ?
2 cze 20:59
Lukas:
Ale przecież napisałem prawdę tam ? Nie omijam tylko stwierdzam, że do nie końca jest prawda bo
jak sprawdzam punty z tego przedziału to inaczej wychodzi a dwa nie mam zamiru uczyć się na
pamięc tylko ze zrozumieniem.
2 cze 21:00
zawodus: Najważniejsza jest definicja wartości bezwzględnej, a potem można sobie zrobić tabelkę ze
znakami. Najpierw przykłady łatwe, a potem trudne.
2 cze 21:01
Mila:
Maciej załóż nowy wątek, bo tu się nie odnajdziemy.
4.Dla jakiego parametru m równanie 3x2+4x+4−m=0 ma dwa pierwiastki dodatnie:
Δ≥0
x1*x2>0
x1+x2>0
Rozwiązesz sam?
2 cze 21:07
kyrtap: Ja szczerze powiedziawszy w 1 klasie trochę na pamięć się uczyłem ale czasem tak trzeba moim
zdaniem jak nie idzie i potem jakoś z czasem wejdzie do mózgownicy
2 cze 21:08
Mila:
No i jak do Ciebie mówić Lukas, przecież cały czas uczę Cię abyś nie sprawdzał punktami,
tylko odczytywał z osi, na której masz napisane wyrażenia nad każdym przedziałem.
2 cze 21:09
Lukas:
Dobrze to proszę odpowiedzieć mi na pytanie:
czemu z rysunku wynika, że ujemne a podstawiając punkty wychodzi i ujemne i dodatnie ?
2. |x+5|+|x+3|=5
1.(−∞,−5)
i jaki punkt nie wezmę to mam ujemne
−x−5
A czemu z kwadratowymi tak nie jest ?
2 cze 21:15
Maciej: Coś mi wyszło jednakże nie wiem czy dobrze.
x1*x2>0
x1+x2>0
Δ=16+12*(4−m)
Δ=16+48−12m
12m=112
2 cze 21:22
Mila:
Jest tak samo, żle liczysz i niepotrzebnie.
Z punktami nie rozmawiam! Całe przedziały mnie tylko interesują, a te są obliczone.
Załóż nowy wątek.
2 cze 21:22
Mila:
Macieju
po pierwsze: z warunku
| | −4 | |
x1+x2= |
| wynika, że nie można uzyskać dwóch dodatnich pierwiastków , bo ich suma |
| | 3 | |
niezależnie od wyboru m jest ujemna.
po drugie:
Δ źle obliczyłeś,
ponadto Δ≥0 Obliczyłam to 20:33, więc przepisz i porównaj ze swoją.
2 cze 21:28
Mila:
Wpis 21:22 dla Lukasa.
2 cze 21:30
2 cze 21:36
daras: poza tym nie mam na nie kasy dlatego chciałem podac nr konta
2 cze 21:42
Maciej: Tak tak ...
Robić ze mnie idiotę każdy umie

Tylko ja z tym problemem próbuje się jakoś uporać a nie zostawiam go, dla tego prosiłem o
poradę kogoś kto się na tym zna.
2 cze 21:45
Maciej: Chłopie

nie takich rzeczy się uczyłem nie rozumiem tylko jeszcze jednego zadania

Poprawki nie miałem przez 17 lat więc nie mam zamiaru mieć jej teraz.
2 cze 21:50
daras: [R[Mila]] a zastanawiałąs sie kiedyś po co piszesz tyle gotowców? czemu to ma służyć

chyba
tylko dla poprawy swojego humoru

tylko nie opowiadaj o jakiejś misji itp.
2 cze 21:50
Eta:
2 cze 21:52
daras: to w przedszkolu nie miałes repety

dasz radę chłopie z nami lub bez nas
2 cze 21:52
Mila:
Daras, nie uznaję jedynie słusznych dróg, jestem niegrzeczną dziewczyną i nie próbuj mnie
nawracać.
Jednak nie wypada przeszkadzać nikomu w nauce.
2 cze 21:54
Maciej: Dla mnie poprawka jakiegoś przedmiotu wiąże się z niezdaniem roku

Dla tego mam zamiar przejść, bez żadnych poprawek a na technikum i tak mam bardzo dobrą
średnią. ze wszystkiego innego oprócz matmy idzie mi wyśmienicie to jest jedynie pięta
achillesowa.
2 cze 21:57
kyrtap: Maciej co Cię nie zabije, to Cię wzmocni
2 cze 21:59
daras: Mila nie pisz do mnie z wielkiej litery, bo się wzruszam
nie mam siły na nawracanie, jedynie się dziwię...wiesz ile telefonów dzisiaj odrzuciłem z
propozycja "ratunku bo jutro egzamin, zaliczenie, kolokwium itd"?
jabłka z zeszłego roku sa niezdrowe, poczekam na Gale w lipcu

@
Macieju nie wszyscy musza umieć liczyć , bo kto pisałby wiersze?
2 cze 22:02
Hugo: Mila
2 cze 22:04
Eta:
2 cze 22:04
Eta:
@daras wpis 22:04
2 cze 22:05
Lukas:
a ja z tematem jeszcze poczekam
2 cze 22:07
Maciej: Gdybym poddawał się właśnie tak jak teraz miał bym się poddać, nie miał bym własnej serwerowni
i hostingu, wiedzy na temat programowania

jedna zasada "Nigdy się nie poddawać, jak
zamykają drzwi wchodzę oknem".
2 cze 22:07
daras: Jak ty możesz mieć wiedzę o programowaniu nie umiejąc logicznie myśleć?
Posiadanie serwera to jak postawienie czarnej skrzynki w rogu pokoju, Niektórzy będą ją używać
jako kwietnika a inni..ech.
3 cze 08:41