Zadania
Maciej: Dla jakiego parametru m równanie 3x
2+4x+4−m=0 ma dwa pierwiastki dodatnie.
Dodatkowo tutaj chciałem dać zadanie aby ktoś sprawdził.
| | 1 | |
Dla jakich wartości współczynnika m funkcja y= |
| x2−3x+m |
| | 2 | |
− nie ma miejsc zerowych (1)
− ma dwa miejsca zerowe (2)
− ma dwa różne miejsca zerowe (3)
(1)
Δ<0
b różne od 0
9−2m<0
2m>9
m>4,5
Nie ma miejsc zerowych dla m<4,5
(2)
9−2m<0
2m<9
m<4,5
ma dwa miejsca zerowe dla m<4,5
(3)
Tutaj nie wiem ale chyba będzie identycznie jak w (2)
2 cze 21:36
Mila:
a) nie miejsc zerowych⇔Δ<0
9−2m<0⇔
−2m<−9
m>4,5
=====
| | 1 | |
b) ma dwa miejsca zerowe (a= |
| , gdyby a zależało od parametru to piszesz a≠0) |
| | 2 | |
Δ≥0 ( nie pisze, że różne)
m≤4,5
c) Δ>0 ma dwa
różne miejsca zerowe
Δ<4,5
2 cze 21:46
Maciej: Czyli dobrze zrobiłem a) i b) tylko nie dałem ≤. To czyli jak prosi w zadaniu o miejsca zerowe
to gdy są różne znak idzie < a jak nie pisze, że różne do ≤ ?
2 cze 21:53
Mila:
Macieju, na pewno Δ>0, gdy masz sformułowanie dwa różne rozwiązania i jesli z tresci
wynika, że są różne, ( są różnych znaków⇒są różne np, −2, i 2).
Umiesz odczytać zbiór wartości z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej?
Np.
Podaj zbiór wartości funkcji:
f(x)=(x+4)2−5
2 cze 21:59
Maciej: (+∞;−5>
Jeżeli to o to chodzi.
2 cze 22:04
Lukas:
a>0
Więc ZW=<−5,∞)
2 cze 22:10
Mila:

x
w=−4
y
w=−5
parabola skierowana do góry
Naszkicujemy
Z
w=<−5,
∞)
2 cze 22:11
Maciej: Czyli dobrze napisałem.
Tylko odwrotnie. u nas w szkole panie nie bierze tego pod uwagę. A +∞/−∞ to jedynie kierunki.
2 cze 22:13
Mila:
To, źle. Porządek musi być.
2 cze 22:23
zawodus: Osoby z zaburzeniami mogą pisać przedziały dowolnie, a osoby u których nie stwierdzono SPE mają
pisać przedziały tak jak należy
2 cze 22:42