ciąg geometryczny
Iga: dla jakich wartości x liczby (x;3+x;−4) są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego? pomocy
2 cze 16:40
bratmatis: Skorzystaj z twierdzenia
2 cze 16:42
2 cze 16:42
kyrtap: (3 + x) 2 = x * (−4)
2 cze 16:43
J:
(3+x)2 = x*(−4) ... i licz.
2 cze 16:43
bratmatis: Pamiętaj o 2 przypadkach
2 cze 16:44
pigor: ...,

i interesuje nas tylko
x<0 , a dlaczego

przyjrzyj się prawej no i lewej stronie równań powyżej. ...
2 cze 16:48
Hajtowy: −4x=x2+6x+9
x2+10x+9=0
Δ=...
x1=...
x2=...
2 cze 16:53