Najmniejszy wyraz ciągu (a_n) o wyrazie ogólnym a_n = (n - 6)^2 + 3 jest równy 3
arianne: Najmniejszy wyraz ciągu (a
n) o wyrazie ogólnym a
n = (n − 6)
2 + 3 jest równy 3.
Wiem, że korzystamy tutaj z właściwości f. kwadratowej, parabola skierowana do góry. A więc
moje pytanie: skąd się wzięło a
6 = 3? Z góry dziękuję za odpowiedź.
1 cze 22:03
1 cze 22:04
sushi_ gg6397228:
współrzędne wierzchołka to ...
1 cze 22:04
arianne: Tak, ja wiem, że tu chodziło o wierzchołek. Czyli n w an to jest p?
1 cze 22:16