Wyznacz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (ax_n), o któr
vvaste: Wyznacz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (axn), o którym wiesz, że
a7 + a9 = 30 oraz a40 = 79
1 cze 18:46
vvaste: a
40, oczywiście.
1 cze 18:49
vvaste: a40*
1 cze 18:49
razor: a
1+6r + a
1+8r = 30
a
1 + 39r = 79
2a
1+14r = 30
2a
1 + 78r = 158
Odejmuję 1 równanie od 2
64r = 128
r = 2
a
1 = 1
a
10 = a
1 + 9r = 19
| | a1+a10 | |
S10 = |
| *10 = 10*10 = 100 |
| | 2 | |
1 cze 18:53
1 cze 18:55
Janek191:
Mamy
a
1 + 6r + a
1 + 8r = 30 ⇒ 2 a
1 + 14r = 30 ⇒ a
1 + 7r = 15
a
1 + 39 r = 79
Odejmujemy stronami
39r − 7r = 79 − 15 = 64
32r = 64
r = 2
====
a
1 = 15 − 7r = 15 − 14 = 1
zatem
a
10 = a
1 + 9r = 1 + 9*2 = 19
oraz
| | a1 + a10 | |
S10 = |
| *10 = 5*( 1 + 19) = 100 |
| | 2 | |
1 cze 18:57
Bogdan:
Wszystkie podane rozwiązania są podobne. Proszę spróbować rozwiązać to zadanie bez
wyznaczania a1 i a10
1 cze 19:07
Eta:
a
1=a
8−7r= 1 a
10=a
8+2r= 19
| | 1+19 | |
S10= |
| *10= 10*10=100 |
| | 2 | |
1 cze 19:08
Eta:
a8=15 , r=2
S10=(a8−7r+a8+2r)*5= (30−10)*5=100
1 cze 19:13
Bogdan:

ale a
8 − 7r = a
1 i a
8 + 2r = a
10, tu wciąż jest a
1 i a
10
1 cze 19:15
Eta:
1 cze 19:16
Bogdan:
| | 30 | | 79 − 15 | |
a8 = |
| = 15, r = |
| = 2, a13 = 15 + 5*2 = 25 |
| | 2 | | 40 − 32 | |
S
10 = S
15 − (a
11 + a
12 +
a13 + a
14 + a
15) = 15*15 − 5*25 = 100
Warto pamiętać, że suma ciągu arytmetycznego jest równa iloczynowi liczby wyrazów ciągu
i mediany tego ciągu.
1 cze 19:30
Eta:
Widzę
chochlika 
r=......
1 cze 19:38
Bogdan:
| | 79 − 15 | |
Dziękuję  r = |
| = 2 |
| | 40 − 8 | |
1 cze 19:40
Eta:
1 cze 19:48