matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nie pamiętam jak...
qazwsx:
przedstaw w postaci ułamka zwykłego liczbę 0,(21)
1 cze 14:22
mix:
https://matematykaszkolna.pl/forum/252176.html
1 cze 14:28
Janek191:
0,(21) = 0,21 + 0,0021 + 0,000021 + .... a
1
= 0,21 q = 0,01
a
1
0,21
0,21
21
S =
=
=
=
1 − q
1 − 0,01
0,99
99
1 cze 17:13
mix:
https://matematykaszkolna.pl/forum/252176.html
1 cze 17:13
Janek191:
@mix Tak się robi w gimnazjum
1 cze 17:18