matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
qazwsx:
przedstaw w postaci ułamka zwykłego liczbę 0,(21)
1 cze 14:24
mix:
21
7
0,(21)=
=
99
33
1 cze 14:27
jakubs:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1709.html
1 cze 14:35
mix:
Łatwiej tak ( niż podał
Jakub
0,(21)=x /*100 21,(21)=100x 0,(21)=x
−
−−−−−−−−−−−−− 21=99x ⇒ x=......
1 cze 14:41