Rownania metoda graficzna.
Daniel: hej, pomoglby mi ktos zrobic te 2 podpunkty?

Rozwiaz rownania metoda graficzna i wykres
jakby ktos mogl narysowac

b)3x+y=−4
x−2y=−6
c) 2x−y=−1
x−2y=−5
1 cze 09:57
sushi_ gg6397228:
nie umiesz narysować prostej ?
1 cze 10:02
Daniel: Nie za bardzo... Choc jakbys zrobil podpunkt b) to moze bym sobie poradzil z podpunktem c)
1 cze 10:04
sushi_ gg6397228:
a tabelkę umiesz zrobisz ?
1 cze 10:08
Daniel: Ale nie trzeba tabelki, prawda?
1 cze 10:11
sushi_ gg6397228:
trzeba zrobic tabelke, naniesc punkty i zrobić "kreske"− prostą, przechodzącą przez te punkty
1 cze 10:12
Daniel: A zrobilbys podpunkt b? Mialbym troche obraz tego jak zrobic podpunkt c)
1 cze 10:15
Saizou :

ja zawsze robiłem tak np.
3x+y=−4
y=−3x−4
zaznaczałem punkt (0:b) w tym przypadku A=(0:−4), i wyznaczałem kąt nachylenia, czyli tgα=a,
gdzie a to współczynnik kierunkowy
1 cze 10:17
sushi_ gg6397228:
przyklady są zrobione w pedręczniku lub poszukac na stronie, a nie na gotowca czekac
kazde rownanie trzeba doprowadzic to postaci
y= a*x + b
tabelka np:
x: 1 2 3 4
y: .... ... ... ...
potem naniesc punkty do układu i poprowadzić prostą przechodzącą przez te punkty
1 cze 10:18
1 cze 10:20
Saizou :
ale rozbudowana ta tabelka

nie lepiej wyznaczyć tylko 2 punkty
1 cze 10:22
Daniel: Dalej nie rozumiem, Saizou mozesz powoli wytlumaczyc?
1 cze 10:24
Saizou :

do narysowania prostej potrzebne są min. 2 punkty, warto wiedzieć że punkt przecięcia z osią Y
ma współrzędne (0:b), dla prostej w postaci y=ax+b oraz że współczynnik kierunkowy a to
tangens nachylenia prostej do osi X tgα=a
np. y=−3x−4
− punkt przecięcia z osią Y to (0:−4), bo f(0)=−4
− tgα=−3 (minus wskazuje na to że będzie to funkcja malejąca), i teraz z definicji tangensa
dla kąta prostego (tg to stosunek przyprostokątnej na przeciw kąta α do przy prostokątnej przy
kącie alfa)
1 cze 10:33
Daniel: I to jest juz caly podpunkt b zrobiony?
1 cze 10:42
Daniel: Ale ten podpunkt b) (rownanie) trzeba rozwiazac, tak? Mi wyszlo cos takiego a)
−3x+y=−5
x+y=1 |−x
y=1−x
−3x+1−x=−5 |−1
y=1−x
−4x=−6 |:(−4)
x=1,5
y=1−1,5=−0,5
b)
3x+y=−4
x−2y=−6 |+2y
x=−6+2y
−18+6y−2y=−6 |+18
x=−6+2y
4y=12 |:4
y=3
x=−6−2*3=−6−6=−12
1 cze 10:46
Saizou : to jest jedna prosta, teraz trzeba narysować na tym samym rysunku drugą
| | 1 | |
x−2y=−6 ⇒−2y=−x−6⇒y= |
| +3 |
| | 2 | |
1 cze 10:47
Daniel: tfu, pomylilem przyklady
b)
3x+y=−4
x−2y=−6 |+2y
x=−6+2y
−18+6y−2y=−6 |+18
x=−6+2y
4y=12 |:4
y=3
x=−6−2*3=−6−6=−12
1 cze 10:47
Hajtowy: Wczoraj tłumaczyłem jak rysować...
1 cze 10:48
Saizou :

x=−2 y=2
1 cze 10:50
Daniel: Kurde nie rozumiem.... Czy to jest dobrze zrobione
b)
3x+y=−4
x−2y=−6 |+2y
x=−6+2y
−18+6y−2y=−6 |+18
x=−6+2y
4y=12 |:4
y=3
x=−6−2*3=−6−6=−12
1 cze 10:52
Saizou :
3x+y=−4 /*2
x−2y=−6
6x+2y=−8
x−2y=−6
=======+
7x=−14
x=−2
−2−2y=−6
−2y=−4
y=2
1 cze 10:54
Saizou :
tu masz błąd
−18+6y−2y=−6 |+18
1 cze 10:56
Daniel: Czyli c) tez jest zle zrobiony?
c)
2x−y=−1
x−2y=−5 |+2y
x=−5+2y
−10+4y−y=−1 |+10
x=−5+2y
3y=9 |:3
y=3
x=−5+2*3=−5+6=1
1 cze 10:57
Saizou : ten jest ok
1 cze 10:59
Daniel: Czyli teraz zaznaczyc na wykresie y=3 a x=1 ? Pomoglbys jeszcze raz?
1 cze 11:00
Saizou :
nie, jeśli chcesz rozwiązać graficznie to rysujesz wyjściowe proste, czyli
2x−y=−1
x−2y=−5
1 cze 11:02
Daniel: hmm, wiec te rozwiazane rownania to jaka metoda sa
1 cze 11:03
Saizou :
to że liczysz.... to metoda algebraiczna
1 cze 11:05
Daniel: Ty tez cos tu liczyles
3x+y=−4 /*2
x−2y=−6
6x+2y=−8
x−2y=−6
=======+
7x=−14
x=−2
−2−2y=−6
−2y=−4
y=2
1 cze 11:08
Saizou :
no to co przeliczyłem bo chciałem sprawdzić czy nie ma błędu
1 cze 11:11
Daniel: Czyli w metodzie graficznej nie ma tak naprawde co liczyc?
1 cze 11:12
Saizou :

dokładnie, ew. jak 'liczysz' tabelkę to możesz sobie policzyć xd
tabelka polega na tym że wybierasz sobie dowolne x−y dziedziny i obliczasz dla nich wartości,
potem zaznaczasz te punkty w układzie i rysujesz prostą
1 cze 11:15
Daniel: a zrobilbys jeszcze podpunkt c)? Moze cos wiecej bede rozumial

bo juz mi cos trybi
1 cze 11:19
Hajtowy: Saizou nie rób... Wczoraj to samo pisał... czyli chce gotowca.
0 nauki, 100% lenistwa.
1 cze 11:19
Saizou : to jak trybi to zrób sam
1 cze 11:23
Daniel: Dobra... zrobie sam a Wy ocenicie
c) 2x−y=−1 => y=2x−1
x−2y=−5 => y=5−x
2x−1=5−x
3x=6 | :3
x=2
tak?
1 cze 11:25
nissan 2.0.TD: A co to jest x=2?
1 cze 11:26
Hajtowy:
c)
2x−y=−1 ⇒ y=2x+1
4x+2 = x + 10
3x = 8
1 cze 11:27
Daniel: Miejsce zerowe? czyli tam gdzie sie przetnie prosta z x
1 cze 11:28
Daniel: Myslalem, ze juz to powoli rozumie, ale tym to mnie dobiles
1 cze 11:30
nissan 2.0.TD: czyli x zle policzyles . Ale tez to nie jest miejsce zerowe . Poczytaj sobie co to jest
| | 8 | |
miejsce zwerowe funkcji . Przeciez porownales dwie proste . czyli x= |
| to jest |
| | 3 | |
wspolrzedna x
owa punktu przeciecia sie tych prostych . Teraz podstaw te wyliczone x do np
1 ronania prostej i wylicz wspolrzedna y
kowa punktu przeciecia tych prostych .
Teraz narysysuj te prodte w ukladzie i sprawdez czy dobrze wyliczyles punkt przeciecia
1 cze 11:33
Daniel: z ulamkami sobie nie poradze xD
1 cze 11:39
nissan 2.0.TD: To sie cofnij do podstawoki i naucz sie ulamkow .
1 cze 11:40
Hajtowy: nissan 2.0 TDI 
Daniel sobie chyba jaja robi albo po prostu czeka na gotowca bo nic nie rozumie...
1 cze 11:42
nissan 2.0.TD: Hajtowy tylko jednak 2.0TD ( bez I)
1 cze 11:45
nissan 2.0.TD: Chyba jednak nie umie
1 cze 11:46
Hajtowy:
Pytanie co robi na lekcjach

Dla niektórych matma jest "koszmarem" i nie chcą się jej uczyć.
Drudzy mogą powiedzieć, że się uczą ale nie rozumieją.
Trzeci powie, że próbuje ale nie wychodzi.
A dla czwartego będzie wszystko łatwe

Byłem w rozszerzonej klasie, byłem jednym z najgorszych ale dałem rade
1 cze 11:49
Daniel: Nom...
1 cze 11:50
Daniel: Hajtowy, jakbys byla na naszej lekcji z babka co mamy to bys sie nie dziwil
1 cze 11:51
Daniel: byl*
1 cze 11:51
krystek: Czego nie rozumiesz, zapisz postaram się wyjaśnić Tobie.
1 cze 11:56
Daniel: jak zrobic podpunkt c)... bez nerwow
1 cze 12:05
krystek: 1)Wyznaczasz y z pierwszego i drugiego równania . Zrób to, poprawię.
1 cze 12:07
Hajtowy: Nikt się nie denerwuje
krystek już Ci pomoże i spróbuje wytłumaczyć
Ja próbowałem ale mi nie wyszło
1 cze 12:14
Daniel: c) 2x−y=−1 => y=2x+1
1 cze 12:14
krystek: drugie źle
| | 1 | | 5 | |
y= |
| x+ |
| dzielisz każdy wyraz przez 2 |
| | 2 | | 2 | |
teraz naszkicuj wykres ( wyznacz do każdego równania dwa punkty przez które przejdzie wykres−
tabela)
1 cze 12:18
krystek: | | −1 | |
y=2x+1 x=0 to y=1 x= |
| to y=0 i już masz dwa punkty |
| | 2 | |
1 cze 12:21
krystek:
1 cze 12:25
Daniel: kurde nie rozumiem.. dobra poddaje sie
1 cze 12:26
krystek: Analogicznie nakreś ldrugą prostą i współrzędne punktu przecięcia prostych są rozwiązaniem
układu
1 cze 12:27
krystek: Czego nie rozumiesz?
1 cze 12:27
krystek: x=0 to y=2*0+1=1
1 cze 12:28
Daniel: y=2x+1 x=0 to y=1
obliczyles to w pamieci czy jak?
1 cze 12:28
krystek: | | −1 | | −1 | |
x= |
| to y=2* |
| +1=−1+1=0 |
| | 2 | | 2 | |
1 cze 12:30
mix:
p : y=2x+1
p ∩
k=
(1,3)
1 cze 12:30
Daniel: ale z tego co widze to naszkicowales x=1 i y=2 z tych kropek tak wynika
1 cze 12:31
Daniel: ale z tego co widze to naszkicowales x=1 i y=2 z tych kropek tak wynika
1 cze 12:31
Daniel: ale z tego co widze to naszkicowales x=1 i y=2 z tych kropek tak wynika
1 cze 12:31
krystek: Wybierasz dowolne x i obliczasz y
np x=2 to y=2*2+1=4+1=5
1 cze 12:31
Hajtowy: Te kropki są dla Twojej wiadomości, żebyś zauważył że jest to pkt A=(1;3)
1 cze 12:32
krystek: Współrzędne punktu to (x,y)
| | −1 | |
Jeden punkt (0, 1) drugi to ( |
| ,0) |
| | 2 | |
1 cze 12:34
krystek: Hajtowy nie mieszaj jemu , Rozwiązaniem są współrzędne punktu (1,3)
1 cze 12:35
Daniel: Dobra wszystko mi sie miesza... czyli rozwiazanie to (1,3) ?
1 cze 12:37
krystek: Tak, poukładaj sobie wszystko na spokojnie . Popatrz w zeszyt jak kreśliliście funkcję liniową
np y=3x+5 czy układaliście tabelkę czy przesuwaliście y=3x o wektor [0,5] lub w pamięci
liczyliście( bez tabeli)
1 cze 12:40
Daniel: Okej
1 cze 12:43
krystek: Wieczorem będe ,pytaj aż zrozumiesz!
1 cze 12:45