matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Ola:
|x + 5 |
= 2
x − 1
czy to dobrze jest podstawione?
x + 5
= 2 Przypadek 1 gdy x≥−5
x − 1
x + 5
= 2 /* (x−1)
x − 1
x+5=2(x−1) x+5=2x−2 −x=−7 / *(−1) x=7
−x − 5
= 2 Przypadek 2 gdy x<−5
x − 1
−x − 5
= 2 / *(x−1)
x − 1
−x−5=2(x−1) −x−5=2x−2 −3x=3 /−3 x=−1
1 cze 08:47
sushi_ gg6397228:
https://matematykaszkolna.pl/forum/252142.html
1 cze 09:57