Równianie
Ola: Pytanie czy to jest dobrze?
| x + 5 | |
| = 2 / *(x−1) Przypadek 1 gdy x≥−5 |
| x − 1 | |
x+5=2(x−1)
x+5=2x−2
−x=−7 /*(−1)
x=7
| − x − 5 | |
| = 2 Przypadek 2 gdy x<−5 |
| x − 1 | |
−x−5=2(x−1)
−x−5=2x−2
−3x=3 / :−3
x=−1
1 cze 08:54
sushi_ gg6397228:
teraz trzeba podsumować rozwiazanie + założenie(przypadek) i dać odpowiedź
1 cze 09:53
Ola:
(x−7)(2x−3)≥ 3( 2x−3)
2
√Δ mi wychodzi 2713 czy to dobrze ?
Prosiłabym o obliczenia
1 cze 10:14
sushi_ gg6397228:
jak sie rozpisuje wartość bezwzgledna
|x−a|≥ 3 − z definicji
1 cze 10:15
Ola:
Pomożesz rozpisać dalej sama będę
1 cze 10:28
Ola: Pomoże to ktoś rozpisać?
1 cze 10:42
Hajtowy: Znasz definicję?
1 cze 10:49
Hajtowy:
|x| ≥ a ⇔ x ≥ a ∨ x ≥ −a
Chyba tak to było.. jeśli się nie pomyliłem to rozpisz to ładnie
1 cze 10:49
Piotr 10: Źle
1 cze 10:50
Hajtowy: Piotrze popraw
1 cze 10:59
Piotr 10: Dziedzina:
I2x−3I≠0
2x−3≠0
x≠1,5
D
R=R − {1,5}
Ix−7I ≥ 3*I2x−3I
I teraz na przedziały.
1 cze 11:03
Piotr 10: Albo podnieść obustronnie do kwadratu bo Ls i PS ≥ 0
1 cze 11:04
Ola: (x−7)(2x−3)≥ 3( 2x−3)2 a czy to jest źle?
1 cze 11:12
ICSP: źle.
1 cze 11:43
ICSP: Sposób Piotra najlepszy.
1 cze 11:43
Ola: x≤25 coś jeszcze trzeba obliczać?
1 cze 11:49
Ola:

Przedział i zadanie skończone?
1 cze 12:11