matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Halka:
Proszę o pomoc
. tgxtg7x=1 Rozwiąż równanie.
29 maj 23:37
kyrtap:
https://matematykaszkolna.pl/forum/29291.html
29 maj 23:42
ZKS:
Zauważamy, że tg(x) = 0 nie jest rozwiązaniem tego równania, więc po podzieleniu stronami przez tg(x) otrzymujemy
1
tg(7x) =
tg(x)
tg(7x) = ctg(x)
π
tg(7x) = tg(
− x)
2
π
7x =
− x + k * π
2
π
π
x =
+ k *
.
16
8
29 maj 23:43
ZKS:
Jak pisałem nie widziałem niestety tego wpisu.
29 maj 23:44