DziadekMróz:
liczby całkowite to liczby bez ułamków i końcówek po przecinku, czyli np. 3, 46, 21, 538.
Kolejne liczby całkowite to np. 6, 7, 8, 9, ...
Z tego wynika, że można je zapisać następująco: 6, 6 + 1, 6 + 1 + 1, 6 + 1 + 1 + 1, ...
Wracając do zadania, wystarczy poznać pierwszą liczbę, w przykładzie jest to 6, u nas to x.
x, x + 1, x + 1 + 1
x, x + 1, x + 2
oraz x ∊ ℂ
x
2 + (x + 1)
2 + (x + 2)
2 = 126
x
2 + x
2 + 2x + 1 + x
2 + 4x + 4 = 126
3x
2 + 6x + 5 = 126
3x
2 + 6x + 5 − 126 = 0
3x
2 + 6x − 121 = 0
a = 3
b = 6
c = −121
Δ = b
2 − 4ac
DziadekMróz:
A cztery, to jeszcze
+ (x + 3)
2 = 126
a resztę podlicz sam(a)