Obliczanie liczb
Kold: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych jest równa 110. Wyznacz te liczby.
29 maj 16:17
razor: (x−1)2 + x2 + (x+1)2 = 110
x2 −2x +1 + x2 + x2 + 2x + 1 = 110
3x2 = 108
x2 = 36
x = 6
Te liczby to 5,6,7
29 maj 16:19
jakubs: (a−1)2+a2+(a+1)2=110 ;a∊C
29 maj 16:20
razor: lub −7, −6, −5, przeczytałem że chodzi o naturalne
29 maj 16:20
Kold: te rozwiązanie razor jest dobre co pierwsze napisałeś?
29 maj 16:24
razor: powinno być tak:
x2 = 36
x = 6 lub x = −6
I liczby wyjdą 5,6,7 lub −7, −6, −5
29 maj 16:25