Dany jest kwadrat ABCD, w którym B(0,-2) C(0,0) i (-2,0).
angelaaa: Dany jest kwadrat ABCD, w którym B(0,−2) C(0,0) i (−2,0). Punkt O jest środkiem boku CD.
Narysuj obraz tego kwadratu w jednodkładności o środku w punkcie O i skali k=−2
28 maj 19:20
kyrtap:

tak napisałaś że mogę się tylko domyślić że ostatnim punktem o współrzędnych (−2,0) jest punkt
D
28 maj 19:37
kyrtap:
28 maj 19:39
kyrtap: | | xD + XC | | yD + yC | |
Współrzędne punktu O wyliczysz ze wzoru O = ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
28 maj 19:40
28 maj 19:45
kyrtap: ogólnie przed narysowaniem będziesz musiała znać jeszcze współrzędne punktu A
aby wyliczyć to będziesz musiała wyznaczyć proste CB i DC odczytać ich współczynniki kierunkowe
i wiedząc że DC II AB i DA II BC zapisać równanie prostej przechodzącej przez punkt D (znając
współczynnik kierunkowy z prostej CB ) i punkt B (znając współczynnik kierunkowy z prostej DC)
28 maj 19:49
kyrtap: wyliczysz punkt A z układu równań
28 maj 19:50
kyrtap: Potem przeczytawszy o jednokładności z linku który podałem wyżej obliczysz punkty A',B' C' i D'
wiedząc że :
→ →
A'O = k AO
→ →
B'O = k BO
→ →
C'O = k CO
→ →
D'O = k DO
28 maj 19:53
kyrtap: i na końcu rysujesz obraz tego kwadratu
28 maj 19:54