SYMETRALNA
KOKO: mógłby kots zobaczyc czy jest to dobrze zrobione ?

Zadanie brzmi tak;
Dany jest odcinek o koncach AB ; A=(−5,3) B=(2,1). znajdz równanie symetralnej tego odcinka,
wyznacz srodek AB i wyznacz rownianie prostej AB
srodek ;
| | −5 + 3 | | 4 + 1 | | 2 | | 6 | |
S= |
| |
| = ( |
| ; |
| = (2;3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
równanie prostej;
(2−(−5))(y−3)=(1−3) (x−(−5))
7(y−3) = −2 (x+5)
7y−3=−2−5
y=−2−5+4
y=−2x+1
28 maj 13:58
kyrtap: środek źle policzony
28 maj 14:00
kyrtap: | | xA + xB | | yA+yB | |
SAB = ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
28 maj 14:02
KOKO: a no tak powinno byc (1;3)
28 maj 14:02
28 maj 14:03
KOKO: a no faktyczni.. kurcze zawsze mi sie to myli...

najłatwiejsza rzecz...
28 maj 14:04
J: KOKO ... pomyśl trochę .. Patryk napisał Ci wzory
28 maj 14:04
kyrtap: porób kilka zadanek podobnych i powinieneś załapać
28 maj 14:06
kyrtap: równanie prostej też inaczej mi wyszło
28 maj 14:07
28 maj 14:10
KOKO: no tak, bo jak juz zle srodek wyszedł.. to i równianie tez lipne..
28 maj 14:11
kyrtap: | | y2 − y1 | |
lub skorzystaj z wersji przekształconej y − y1 = |
| (x − x1) |
| | x2 − x1 | |
28 maj 14:11
kyrtap: ale równanie prostej AB nie zależy od środka
28 maj 14:12
J: Prosta AB: 2x + 7y − 11 = 0
28 maj 14:13
kyrtap: Wyznaczenie symetralne odcinka ABj:
1. Obliczenie środka odcinka AB
2. Wyznaczenie równania prostej przechodzącej przez punkty A i B
3. Wiedząc że symetralna jest prostopadła do odcinka AB, zapisujesz współczynnik a z równania
4. Piszesz równanie prostej przechodzącej przez punkt S, gdy znasz współczynnik kierunkowy (
jest to równanie symetralnej tego odcinka)
28 maj 14:16
J: Symetralna: −7x + 2y + C = 0 , podstaw współrzędne S i oblicz C
28 maj 14:17