matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo całkowite: tyu: czy ktoś mi wyjaśni gdzie robię błąd. Zrobiłem zdanie, które ma treść: "W pewnym regionie zrobiono badania dotyczące bezpieczeństwa na drogach i otrzymano następujace wyniki: 1. średnio na 100 kierowców, zatrzymanych do kontroli przez policje, 11 jest pod wpływem alkoholu. 2. kierowca nietrzeźwy jest sprawcą wypadku z udziałem pieszego 4 razy częściej niż kierowca trzeźwy. 3. w 55% wypadków samochodowych z udziałem pieszego sprawcą jest kierowca samochodu. Wykorzystując te dane oblicz prawdopodobieństwo, że w tym regionie sprawcą wypadku z udziałem pieszego jest: a)nietrzeźwy kierowca; b)trzeźwy kierowca. Wynik podaj z dokładnością do 0,01. W odpowiedziach są wskazówki, z których zawsze należy korzystać. Zdziwiłem się nawet, że te wskazówki były mi nawet pomocne. A−sprawca wypadku z udziałem pieszego B1−kierowca trzeźwy B2−kierowca nietrzeźwy Tutaj jest dokładnie rozwiązanie, które zamieściła Mila https://matematykaszkolna.pl/forum/230598.html ale mi wychodzi (tak samo jak w rozwiązaniu Mili) P(A/B1) = 0,41 czyli p−stwo zdarzenia, w którym kierowca jest sprawcą wypadku z udziałem pieszego, pod warunkiem, że kierowca jest TRZEŹWY. B1 oznacza kierowcę trzeźwego. w tych oznaczenia, które są w rozwiązaniu w linku podanym, natomiast B2 − kierowcę nietrzeźwego. więc 4P(A/B1)=P(A/B2) P(A/B2) będzie większe od 1, co jest błędem
27 maj 23:41
pie: Wniosek z tego taki, że alkohol = wypadek?
27 maj 23:44
tyu: tak, taki wniosek.
27 maj 23:45
tyu: pomoże ktoś?
27 maj 23:52
Mila: No, tak coś tu się nie zgadza.
28 maj 17:04