oblicz prawdopodobieństwo całkowite
wajdzik: W pewnym regionie zrobiono badania dotyczące bezpieczeństwa na drogach i otrzymano następujace
wyniki:
1. średnio na 100 kierowców, zatrzymanych do kontroli przez policje, 11 jest pod wpływem
alkoholu.
2. kierowca nietrzeźwy jest sprawcą wypadku z udziałem pieszego 4 razy częściej niż kierowca
trzeźwy.
3. w 55% wypadków samochodowych z udziałem pieszego sprawcą jest kierowca samochodu.
Wykorzystując te dane oblicz prawdopodobieństwo, że w tym regionie sprawcą wypadku z udziałem
pieszego jest:
a)nietrzeźwy kierowca; b)trzeźwy kierowca.
Wynik podaj z dokładnością do 0,01.
Możemy sobie oznaczyć:
A−sprawca wypadku z udziałem pieszego
B1−kierowca trzeźwy
B2−kierowca nietrzeźwy
P(A)=0,55
4P(A/B1)=P(A/B2)
P(B2)=0,11
P(B2)=1−P(B1)
P(B1)=0,89
Próbowałem rozwiązać to zadanie bez drzewka jak i z drzewkiem ale w obu przypadkach nie
wychodzą mi poprawne odpowiedzi.
P(A)=P(A/B1)*P(B1)+P(A/B2)*P(B2)
0,55=P(A/B1)*0,11+P(A/B2)*0,89
I co dalej?
Drzewko próbowałem zrobić na parę sposobów na przykład tak:
7 sty 20:00
wajdzik:
7 sty 20:05
wajdzik: Później to mnożyłem i o dziwo, b) wychodzi mi poprawnie, bo:
89/100*1/4*45/100≈0,10
ale przykład a) mi z tego poprawnie nie wychodzi bo ma wyjść 0,41.
Mógłby mi ktoś dać jakąś wskazówkę? Czy wgl mój tok myślenia jest poprawny?
7 sty 20:12
wajdzik:
7 sty 20:34
wajdzik:
7 sty 20:45
wajdzik:
7 sty 20:51
wajdzik:
7 sty 21:15
wajdzik:
7 sty 21:22
wajdzik: Jedna, mała podpowiedź.
7 sty 21:26
wajdzik:
7 sty 21:44
wajdzik:
7 sty 22:02
Mila:
Prawdopodobieństwo całkowite:
A− kierowca jest sprawcą wypadku z udziałem pieszego
P(A)=P(A/B
1)*P(B
1)+P(A/B
2)*P(B
2)
0,55=P(A/B1)*0,89+4*P(A/B
1)*0,11
0,55=0,89P(A/B
1)+0.44P(A/B
1)
0,55=1,33P(A/B
1)
| | 0,55 | | 55 | |
P(A/B1)= |
| = |
| ≈0,41 |
| | 1,33 | | 133 | |
7 sty 22:04
wajdzik: dzięki wielkie Milu
7 sty 23:36