Znajdź równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta ABC o wierzchołkach
m: PROSZĘ O POMOC, KOMPLETNIE NIE UMIEM SOBIE Z TYM PORADZIĆ

Znajdź równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta ABC o wierzchołkach
A=(–1, 2), B=(2, –3), C=(8, 1).
27 maj 19:04
Gośka: Ja bym zrobiła tak
1. znaleźć równanie prostej AB przechodzącej przez punkty A i B
2. znaleźć równanie prostej CD która jest prostopadła do prostej AB i przechodzi przez punkt C
I już
27 maj 19:09
kyrtap: Gośka też bym tak zrobił
27 maj 19:10
m: A mógłby mi ktoś to rozpisać? Bo wiem, że trzeba użyć wzoru prostej przechodzącej przez 2
punkty a potem na odległość punktu od prostej. Znam te wzory, ale nie umiem jakoś dojść do
końca zadania
27 maj 19:15
kyrtap: | | y2 − y1 | |
wzór z którego korzystam y − y1 = |
| (x − x1) |
| | x2 − x1 | |
27 maj 19:17
razor:

1) Równanie prostej AB:
2) Równanie prostej prostopadłej do AB (jaki warunek spełnia prosta prostopadła?) przechodząca
przez punkt C
27 maj 19:18
kyrtap: | | −3+2 | |
pr AB : y − 2 = |
| (x +1) |
| | 2+1 | |
27 maj 19:18
razor: Nie trzeba korzystać ze wzoru na odległość punktu od prostej

Ba, w ogóle z żadnego wzoru nie
trzeba korzystać.
27 maj 19:18
Gośka: Po co wzory, prosty układ równań
2=−1a+b
−3=2a+b
ii z tego wyliczas a i b dla prostej AB
W sumie to wystarczy policzyć tylko a bo prosta prostopadła ma wpółczynnik kierunkowy przeciwny
i odwrotny
Wzór na odległość nie jest Ci potrzebny bo polecenie jest znajdź prostą a nie długość odcinka
27 maj 19:19
27 maj 19:20