matematykaszkolna.pl
Znajdź równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta ABC o wierzchołkach m: PROSZĘ O POMOC, KOMPLETNIE NIE UMIEM SOBIE Z TYM PORADZIĆemotka Znajdź równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta ABC o wierzchołkach A=(–1, 2), B=(2, –3), C=(8, 1).
27 maj 19:04
Gośka: Ja bym zrobiła tak 1. znaleźć równanie prostej AB przechodzącej przez punkty A i B 2. znaleźć równanie prostej CD która jest prostopadła do prostej AB i przechodzi przez punkt C I już
27 maj 19:09
kyrtap: Gośka też bym tak zrobił emotka
27 maj 19:10
m: A mógłby mi ktoś to rozpisać? Bo wiem, że trzeba użyć wzoru prostej przechodzącej przez 2 punkty a potem na odległość punktu od prostej. Znam te wzory, ale nie umiem jakoś dojść do końca zadaniaemotka
27 maj 19:15
kyrtap:
 y2 − y1 
wzór z którego korzystam y − y1 =

(x − x1)
 x2 − x1 
27 maj 19:17
razor: rysunek1) Równanie prostej AB: 2) Równanie prostej prostopadłej do AB (jaki warunek spełnia prosta prostopadła?) przechodząca przez punkt C
27 maj 19:18
kyrtap:
 −3+2 
pr AB : y − 2 =

(x +1)
 2+1 
razor: Nie trzeba korzystać ze wzoru na odległość punktu od prostej emotka Ba, w ogóle z żadnego wzoru nie trzeba korzystać.
Gośka: Po co wzory, prosty układ równań 2=−1a+b −3=2a+b ii z tego wyliczas a i b dla prostej AB W sumie to wystarczy policzyć tylko a bo prosta prostopadła ma wpółczynnik kierunkowy przeciwny i odwrotny Wzór na odległość nie jest Ci potrzebny bo polecenie jest znajdź prostą a nie długość odcinka
27 maj 19:19
Gośka: razor rzucił byś okiem na moje zadanie https://matematykaszkolna.pl/forum/251611.html emotka
27 maj 19:20