trygonometria
Subaru: Rozwiąż nierówność:
cos2x + cos3x + cos4x + cos5x + ... ≥ 1 + cosx
Jak zrobiłem po lewej wzór na sume wyrazów ciągu geometrycznego to mi wyszło:
tg2x ≤ 1 − cosnx
Da się coś z tym zrobić, czy mam źle?
27 maj 17:00
lolek: w tej postaci się nie da
27 maj 17:04
lolek: czytaj − źle jest
27 maj 17:05
razor: skąd ci się to n wzięło? znasz wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego?
27 maj 17:05
magia: najpierw dziedzina, co byśmy mogli sumować....
27 maj 17:08
Subaru: Z tego wziąłem:
A liczby wyrazów nie ma w tym zadaniu podanej. Jak powinienem to zrobić?
27 maj 17:08
27 maj 17:08
kubski: Proszę o pomoc przy wyznaczaniu zbiorów funkcji
f(x)= 8sinx cosx + 3
f(x)= sin4 − cos4 − 1
f(x)= sinxctgx − cosxtgx
27 maj 17:09
Subaru: No tak dziedzinę wyznaczyłem
cosx≠1
czyli 1−cosx nie jest ujemne więc pomnożyłem razy 1+cosx
27 maj 17:09
Mila:
a
1=cos
2x
q=cosx , sumę możesz obliczyć, gdy
|cosx|<1⇔..... wyłącz x dla których cosx=1 lub cosx =−1
teraz dokończ.
27 maj 17:10
razor: kubski załóż nowy temat i zapisz to normalnie
27 maj 17:10
Subaru: znowu gotowce? mam was dosyć...
27 maj 17:11
razor: Subaru problem polega na tym że nie znasz teorii! Poczytaj sobie o sumie nieskończonego ciągu
geometrycznego bo wygląda na to że pierwszy raz coś takiego widzisz na oczy
27 maj 17:12
Subaru: To poprzednie to nie pisałem ja. Rozumiem, że to było do mnie, ale nie widzę związku, przecież
próbuję zrobić.
27 maj 17:14
Subaru: razor − tego wzoru nie ma w mojej książce słowo daję, ale go znam, tylko problem w tym, że mam
słabą pamięć i szukałem w dziale ciągi i go nie znalazłem
27 maj 17:17
Mila:
!7:10 masz wyjaśnione i wcale to nie jest gotowiec, kilka razy Ci już pomagałam, ale widzę, że
nie ma z Tobą kontaktu.
Przecież możesz zawsze zadać pytanie, gdy czegoś nie rozumiesz.
27 maj 17:23
Subaru: nie to nie
27 maj 17:25
Subaru: Ta wypowiedź z 17.11 nie jest moja jak już napisałem

Jakiś pajac się podszywa. Tobie dziękuję
oczywiście, wszystko kumam, jesteście wielcy. Dzięki Mila, dzięki razor
27 maj 17:27
Subaru: Ta z 17.25 tez nie moja
27 maj 17:27
Subaru: Ta z 17.27 też nie moja
27 maj 17:28
Subaru: Dlaczego tu nie ma rejestrowanych kont
27 maj 17:28
5-latek: No to strzelil

a
27 maj 17:29
Mila:
27 maj 17:41
Subaru: A to jest podobne, ale nie wiem jak uprościć
Dla jakich m ma rozwiązanie
| | sinx | | sin2x | | sin3x | | sin4x | |
m2−1= |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
Chyba najłatwiej to będzie z wykresu (dobrze myślę?), ale najpierw:
| | sinx | |
P= |
| i nie wiem co dalej. Proszę o pomoc. |
| | 2−sinx | |
27 maj 17:56
Subaru: 
27 maj 18:23
Subaru: ktoś pomoże?
27 maj 18:27
Subaru: Idę stąd...
27 maj 18:33
Mila:
Jak obliczyłeś tę sume z prawej?
27 maj 18:42
Mila:
Mam inny wynik. Tam jest suma skończona?
27 maj 18:47
Subaru: Ach przepraszam. Tam jest nieskończona oczywiście.
27 maj 19:19
Mila:
Teraz czekaj, idę na kolację.
27 maj 19:20
Wazyl: po 1)
sinx=(m
2−1)(2−sinx)
27 maj 19:33
Wazyl: Odp:
Nierówność + D
27 maj 19:33
Mila:
No i dokończyłeś?
27 maj 19:48