Wyznaczyć monotoniczność i ekstrema funkcji
Sylll: Wyznaczyć monotoniczność i ekstrema funkcji
y=3x2x−2
Policzyłam pochodną, wyszła y'=3x(x−4)(x−2)2
i teraz nie wiem co dalej
27 maj 12:56
ja: Policz dobrze pochodną!
27 maj 12:57
J:
Teraz liczysz miejsca zerowe pochodnej ( ewentualne ekstrema) i badasz znak pochodnej
(monotoniczność funkcji)
27 maj 12:57
27 maj 12:58
J: No... od tega trzeba zacząć..
27 maj 12:58
zośka: Przyrównaj ją do zera, i wyznacz przedziały gdzie jest większa a gdzie mniejsza od zera
27 maj 12:58
27 maj 12:58
ja: I zawsze pamiętać o DZIEDZINIE!
27 maj 12:59
J: Jednak pochodna jest dobrze policzona..
27 maj 13:00
zośka: Ale co chcecie od tej pochodnej?
27 maj 13:01
ja: ok, przepraszam.
27 maj 13:02
J: Już nic ... jest OK...
27 maj 13:02
wredulus_pospolitus:
Procedura, którą TRZEBA znać:
1) Wyznaczam dziedzinę funkcji
2) Liczę f'(x) (pochodną) i wyznaczam jej dziedzinę
| | g(x) | |
3) Jeżeli funkcja f(x) jest typu f(x) = |
| to NIE redukuję nic w postaci pochodnej |
| | h(x) | |
4) Zauważam, że mianownik pochodnej jest ≥0 dla każdego x∊D
f'
5) Tak więc interesuje mnie jedynie licznik tejże pochodnej
6) Wyznaczam miejsca zerowe licznika pochodnej
7) Robię szkic wykresu pochodnej
8) Na podstawie szkicu podaję monotonicznośc funkcji f(x) oraz określam, które miejsca zerowe
pochodnej są ekstremami lokalnymi, a które punktami przegięcia
kooooniec.
27 maj 13:03
Sylll: ok, dziękuję
27 maj 13:05
zośka:

D
f'=R\{2}
y'=0 ⇔ x=0 lub x=4
27 maj 13:06
zośka: W tych przedziałach gdzie pochodna większa od zera f jest rosnaca
a gdzie pochodna mniejsza od zera f malejąca
Ponadto patrzymy na punkty gdzie pochodna się zeruje jak pochodna zmienia znak
w x=0 zmienia znak z + na − czyli mamy maksimum
w x=4 zmienia znak z − na + czyli mamy minimum
27 maj 13:10
wredulus_pospolitus:
tak
27 maj 13:12
Sylll: Dziękuję ślicznie
27 maj 13:30
wredulus_pospolitus:
nie ma sprawy ... ugotujesz mi dzisiaj obiad i jesteśmy kwita
27 maj 13:31