Napisz rownanie prostej
Marta: * Napisz rownanie prostej:
a) K o wspolczynniku kierunkowym −2/3 przechodzacej przez punkt A = (−3, 4)
b) L przechodzacej przez punkty B = (−1,−3) i C = (2, 3)
27 maj 10:33
J:
| | 2 | | 2 | |
a) y = − |
| x + b ... i 4 = − |
| *(−3) .... stąd oblicz b. |
| | 3 | | 3 | |
27 maj 10:38
J:
| | 3 − (−3) | |
b) y − 3 = |
| (x − 2) |
| | 2 − (−1) | |
27 maj 10:40
Marta: Nie za bardzo wiem o co chodzi. Moglabys/moglbys mi zrobic całosc lącznie z b) ? Z gory wielkie
dzieki
27 maj 10:50
J:
Tam ci żle napisałem...
| | 2 | | 2 | |
a) oblicz b z równania : 4 = − |
| *(−3) + b ... i podstaw do y = − |
| x + b − szukana |
| | 3 | | 3 | |
prosta
27 maj 10:55
J:
| | 6 | |
b) y − 3 = |
| (x −2) ⇔ y − 3 = 2(x −2) ⇔ y = 2x − 4 + 3 ⇔ y = 2x − 1 ... szukana prosta |
| | 3 | |
27 maj 10:57
Marta: Ale tak calutkie zadanie od A do Z. Prosilabym
27 maj 11:03
J:
| | 2 | |
a) 4 = − |
| (−3) + b ⇔ 4 = 2 + b ⇔ b = 2 ... i y = 2x + 2 .... szukana prosta. |
| | 3 | |
27 maj 11:03
J: Rozumiesz podpunkt a) ?
27 maj 11:04
27 maj 11:06
Marta: Chcialabym zebym napisal mi to zadanie tak po kolei jak leci i tak bym nie musiala nic juz
obliczac, bo jeszcze cos poprzekrecam.. Jesli bys mogl oczywiscie
27 maj 11:09
J: Przecież już Ci podałem rozwiązania.
27 maj 11:11