...
Luku: Wyznacz dziedzinę fukncji:
f(x)=
√x2 − 6x + 9
f(x)=
√x2 − 2x − 3
5 lis 19:09
annblue:
1. x2 −6 +9 ≥0
obliczyc delte i wyjdzie
5 lis 19:14
annblue: drugie tak samo
5 lis 19:15
Luku: a co do przykładu 3

to jak zrobić
5 lis 19:15
godzio187: 1)
x2−6x+9≥0
(x−3)2≥0
x−3≥0
x≥3
x∊<3,∞)
x2−2x−3≥0
x2+x−3x−3≥0
x(x+1)−3(x+1)≥0
(x+1)(x−3)≥0
x≥−1 v x≥3
x∊<3,∞)
3)
5−|x|≥0
|x|≤−5
x≤−5 v x≥5
x∊(−∞,−5)∪<5,∞)
5 lis 19:18
godzio187: na koncy x∊(−∞,−5>∪<5,∞)
5 lis 19:19
godzio187: a nie czekja 3 nie ma byc ≥ tylko >
5 lis 19:20
xx: 1) x*x−6x+9≥0
(x−3)2≥0
x∊R
D=R
2)x2−2x−3≥0
Δ=4+12=16
x1=3 x2=−1
x∊(−∞,−1>u<3,∞)
D=(−∞,−1>u<3,∞)
3)5−IxI>0
IxI<5
x∊(−5,5)
D=(−5,5)
5 lis 19:20
JAMES: niestety nie może być poniewarz w mianowniku wychodzi 0 przykład 3
5 lis 19:20
godzio187: 5−|x|>0
|x|<−5
x<−5 v x>5
x∊(−∞,−5)∪(5,∞)
5 lis 19:21
xx: ales ty glupi godzio187 wez se jeszcze raz policz IxI<5
5 lis 19:23
godzio187: wiem wlasnie coś mi sie namieszało
5 lis 19:25
Eta:
Do "xx" .... podobno, po to tu jesteś , by podawać poprawne rozwiązania

zad2/ bzdury

..... popraw!
5 lis 19:25
godzio187: 5−|x|>0
|x|<5
x<5 v x>−5
:(
5 lis 19:26
Eta:
Sorry ,"xx" zwracam honor

to nie ten post
5 lis 19:27
Eta:
Widzę ,że wszystkich określasz "głupkami" więc stąd moje zdenerwowanie
5 lis 19:28
Eta:
Chodziło mi o rozwiązanie
25168 ... to jak mniemam , to ten sam własciciel postu

A tak poza wszystkim : zmień stosunek do ludzi , bo to niezbyt dobrze świadczy
o samym Tobie "xx"
5 lis 19:31
godzio187: człowiek nie jest istotą doskonałą i mylić się też może
5 lis 19:34
Eta:
"xx" :
Pomagamy , tu już od dwu lat , i nikogo nie określamy "głupkiem"

Bardzo to przykre, i krzywdzące każdego człowieka , bez względu na jego wiedzę
5 lis 19:35
Eta:
Aż przerażenie mnie ogarnia, mam nadzieję ,że "xx" nie jest nauczycielem?
to byłby

Witaj
godzio
5 lis 19:38
5 lis 19:40
godzio187: Witaj
Eta
5 lis 19:49
Eta:
5 lis 19:55