matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dziedzina
JAMES:
Wyznacz dziedzinę
1
f(x)=
√
x
2
−2x−3
−
5−|x|
5 lis 19:11
Eta:
D
f
: 5 − I x I ≠ 0 i x
2
−2x − 3 ≥0 IxI ≠5 = > x≠5 v x ≠ −5 x
2
−2x −3 ≥0 => ( x −3)( x +1) ≥ 0 => x€ ( −∞, −1> U < 3,∞) wybierając cz. wspólną otrzymasz: D
f
= ( −∞, − 1> U <3,∞) \ {−5, 5}
5 lis 19:22