dla danej funkcji
maja2323: dla danej funkcji f(x)=4x2+12x+13
a) podaj postać iloczynową i kanoniczną
b) określ zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie
c) podaj wartość najmniejszą i największą w przedziale<−1,3>
27 maj 00:44
27 maj 00:46
27 maj 00:46
maja2323: proszę, wyliczcie mi chociaż tylko postać iloczynową
27 maj 00:55
27 maj 01:02
J:
a)
Δ = − 64
| | b | | −12 | | 3 | |
p = − |
| = |
| = − |
| |
| | 2a | | 8 | | 2 | |
| | Δ | | −64 | |
q = − |
| = − |
| = 4 |
| | 4a | | 16 | |
| | 3 | |
Postać iloczynowa: f(x) = 4(x + |
| )2 + 4 |
| | 2 | |
27 maj 08:28
zawodus: można też tak
| | 3 | | 36 | | 3 | |
4x2+12x+13=4(x+3x)+13=4(x+ |
| )2− |
| +13=4(x+ |
| )2+4 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
27 maj 08:43
zawodus: oczywiście to postać kanoniczna
27 maj 08:43
J: Fakt ... kanoniczna ...
27 maj 08:48