Sprawdź tożsamość
Greg: Mam takie o to zadanko, w którym należy sprawdzić tożsamość:
cosα−cos3a/sin3α−sinα=tg2α
26 maj 20:09
Saizou : porozpisuj sin3a i cos3a
26 maj 20:11
Saizou :
| | cosx−4cos3x+3cosx | | 4cosx−4cos3x | |
L= |
| = |
| = |
| | 3sinx−4sin3x−sinα | | 2sinx−4sin3x | |
| 4cosx(1−cos2x) | | 2cosx*sin2x | |
| = |
| = |
| 2sinx(1−2sin2x) | | sinx(1−2sin2x) | |
| sin(2x)*sinx | | sin2x | |
| = |
| =tg2x |
| sinx*cos(2x) | | cos2x | |
26 maj 20:22
Eta:
sinα≠0
| | 2sin(2α)*sinα | |
L= |
| = tg(2α)=P |
| | 2cos(2α)*sinα | |
Korzystamy ze wzorów : na różnicę cosinusów i różnicę sinusów
26 maj 20:31
26 maj 20:31