ekstrema warunkowe
Renata: Witam.
Mam takie oto zadanko :
Wyznaczyć ekstrema warunkowe funkcji :
f(x,y)= 6xy x+y=4
Proszę mi w punktach napisać co mam zrobić
26 maj 14:56
Hajtowy: 1) Zacząć zadanie
26 maj 15:06
Renata: @Hajtowy dzięki

Zabłysłeś
26 maj 15:08
zawodus: Renata miałaś ekstrema funkcji dwóch zmiennych co nie?
26 maj 15:27
zawodus: Zadanie jest oczywiście banalne, o ile ma się pojęcie o ekstremach
26 maj 15:29
Renata: robiłam ekstrema lokalne

tych zadan niestey nie robilismy na studiach jeszcze

bede
szukała na necie co i jak...
26 maj 15:38
26 maj 15:39
Hajtowy: zawodus Ci pomoże tylko chciej tego i poproś. Wytłumaczy Ci wszystko i będziesz KRÓLEM
DISCO
26 maj 15:40
zawodus: Straszne to rozwiązanie z linka
26 maj 15:42
Renata: Hajtowy idź zbieraj grzyby Ty grzybie, Zawodus proszę o pomoc
26 maj 15:44
zawodus: f(x,y)=6xy, x+y=4 ⇒y=4−x
Podstawiamy i mamy:
f(x,4−x)=6*x*(4−x)
f(x,4−x)=24x−6x
2
g(y)=−6x
2+24x
Teraz badamy zwykłą funkcję kwadratową g i wyznaczamy jej ekstrema

Będą to nasze ekstrema warunkowe
26 maj 15:50
J: Hmm..? Myslałem,że bez funkcji Lagrange'a się nie obejdzie ..

Gdzieś czytałem,że ten sposób
jest niepoprawny ...
26 maj 15:54
zawodus: Oczywiście metoda mnożników Lagrange'a jest ok, ale do tak łatwego przykładu bez sensu ją
używać

Chyba, że do przećwiczenia
26 maj 15:55
zawodus: J weź mnie nie strasz

Ja korzystałem ze skyptu pewnego pana dr−a

Jakbyś sobie przypomniał, gdzie czytałeś to chętnie zerknę
26 maj 15:59
J: No to, trzymajmy się wersji pewnego dr −a ....

pozdrawiam...
26 maj 16:08
26 maj 16:17
Renata: btw. w zadaniu mam podane że mam utworzyc macierz jakąś
26 maj 16:25
Renata: ok wszystko wychodzi

Dziękuje
26 maj 16:26
J: Czyli jest coś na rzeczy...)
26 maj 16:27
Renata: jak coś rozwiązuje metoda mnożników Lagrange'a
26 maj 16:32
zawodus: Jak macierz, to metoda mnożników Lagrange'a
26 maj 16:36