Wyznacz wzór na n-ty wyraz ciągu....
John: Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu, którego suma n początkowych wyrazów wyraża się
wzorem: Sn=3n3−n .
25 maj 21:58
25 maj 22:00
5-latek: an=Sn−Sn−1
25 maj 22:02
5-latek: Sn= a1+a2+a3+a4+...........an−1+an
ale a1+a2+a3+a4+.......... an−1=Sn−1 to
Sn=Sn−1+an to an= Sn−Sn−1
25 maj 22:08
25 maj 22:10
5-latek: czesc

Przeciez mu nie rozwiazalem tylko pokazalem skad sie wzial ten wzor .
Powiem CI ze nie ma go w ksiazkach . Jesli zrozumie to dobrze
25 maj 22:13
5-latek: Jeszce CI powiem ze mialbys po czym obijac bo troche waze
25 maj 22:14
Hajtowy: No niby nie ma go ani w tablicach matematycznych ... ale u Nas był podany
25 maj 22:18
5-latek: Wiecej nie bede
25 maj 22:19
Mila:
Hajtowy nie bądź zgryźliwy. Pomoc 5−latka jak najbardziej właściwa.
25 maj 22:37
Hajtowy: Milu ja nie jestem zgryźliwy. Po prostu gość wrzuca 10 zadań na raz i czeka na rozwiązanie
25 maj 22:38
Mila:
Najpierw delikatnie sondujemy , to właśnie zrobił 5−latek.
25 maj 22:58