Objaśnienie całki
Madzia: Mam zapisane takie rozwinięcie:
32 a
2 ∫ [cos
2 t sin
2 t ]dt =
38 a
2 ∫[sin
2 2t]dt =
316 a
2 ∫(1−cos4t)dt =
38a
2 π
gdzie granice całek to cały czas od 0 do 2π
Mógłby ktoś mi wyjaśnić skąd to się bierze albo podrzucić jakiś odsyłacz? Z góry dziękuję
25 maj 18:59
Mila:
| | 1 | | 1 | |
sin2t*cos2t=(sint*cost)2=( |
| sin(2t))2= |
| sin2(2t) i teraz ze wzoru: |
| | 2 | | 4 | |
cos(2α)=cos
2α−sin
2α=1−2 sin
2α
Zatem:
Przeanalizuj,
25 maj 19:46
DziadekMróz:
1543
2sin(x)cos(x) = sin(2x) //
(2)
(2sin(x)cos(x))
2 = (sin(2x))
2
4sin
2(x)cos
2(x) = sin
2(2x)
| | sin2(2x) | |
sin2(x)cos2(x) = |
| |
| | 4 | |
sin
2(2x) + cos
2(2x) = 1
sin
2(2x) = 1 − cos
2(2x)
A dalej to już nie wiem, ale coś w ten deseń jest
25 maj 19:50
Madzia: Dzięki wielkie
25 maj 20:33