Prosta przechodząca przez punkt
Lukas: znajdź równanie prostej, która przechodzi przez punkt P=(−1,2) i jest równoległa do porstej
3x−y+2=0.
Proszę o pomoc!
25 maj 15:21
Lukas:
Najpierw sprowadź do postaci ogólnej
25 maj 15:23
Lukas: jest w postaci ogólnej
25 maj 15:25
Lukas:
Do postaci kierunkowej fuuu... I zmień nick !
25 maj 15:26
Lukas2: nie ogarniam
25 maj 15:31
Lukas:
Life is brutal
25 maj 15:31
Lukas: widze ze tylko spam robisz....
25 maj 15:35
Lukas:
Ty robisz spam takimi prostymi zadaniami....
25 maj 15:36
Lukas: to rozwiąż skoro jest takie proste
25 maj 15:39
Lukas:
A co Ty leniu nie możesz tego zrobić?
25 maj 15:40
Lukas: gdybym wiedział jak to bym nie pisał na forum

zastanawiam się tylko czy mogę potraktować
prostą jako wektor na płaszczyźnie?
25 maj 15:43
25 maj 15:44
25 maj 15:44
razor: Lukas to że dla ciebie to zadanie jest proste to nie znaczy że jest takie dla innych. Sam
wstawiałeś na forum zadania które dla mnie są banalne, a jednak ci pomogłem. Nie mierz innych
swoją miarą

Lukas: masz prostą y = 3x+2, tak więc prosta równoległa do niej będzie miała wzór y = 3x+b −
gdzie b jest jakąś liczbą. Prosta musi przechodzić przez punkt A więc jego współrzędne
spełniają jej wzór. 2 = 3*(−1) + b − wylicz z tego b
25 maj 15:46
Lukas: hm.. tylko jak to teraz na płaszczyźnie przedstawić?
25 maj 15:47
razor: podstawiasz 2 dowolne wartości x do wzoru, otrzymujesz 2 punkty, prowadzisz przez nie prostą i
masz wykres funkcji
25 maj 15:50
5-latek: Tylko ze kolega Lukas w tym czasie nawet chyba nie zdazyl napisac rownania tej prostej
Najpierw niech napiszse tutaj to rownanie
25 maj 15:52
Lukas: ok dzięki! już wszystko jasne
25 maj 15:55
Lukas: wyszło mi y=3x−2/3 jak się nie pomyliłem w obliczeniach
25 maj 15:58
5-latek:

| | 2 | |
czerwona to y=3x+2 a zielona to y=3x− |
| czyli sie pomyliles licz jeszce raz |
| | 3 | |
25 maj 16:03
5-latek: JUz rysunku widzisz ze wykres tej prostej rownoleglej do danej musi przeciac os OY w puncie o
dodatniej wartosci
25 maj 16:05
Lukas: fuuuj y=3x+5 jeszcze raz dzięki wielkie!
25 maj 16:06
5-latek:

Dobrze teraz
25 maj 16:09
Mila:

Inne rozwiązanie:
Znajdź równanie prostej, która przechodzi przez punkt P=(−1,2) i jest równoległa do prostej
3x−y+2=0.
Jeśli masz równanie prostej w postaci ogólnej⇔
Ax+Bx+C=0 to każda prosta o równaniu
Ax+By+D=0 jest doniej równoległa
W Twoim przykładzie masz prostą:
m:
3x−y+2=0, A=3, B=−1, C=2
Proste
k: 3x−y+D=0 są równoległe do prostej m
Podstawiamy wsp. punktu P
k: 3*(−1)−2+D=0⇔ −3−2+D=0⇔D=5
Równanie szukanej prostej:
k:
3x−y+5=0, gdzie k||m i P∊k
===================
25 maj 20:31