książki do matury
tyu:
książki do matury z matmy
Co sądzicie o tej książce
http://www.pazdro.com.pl/liceum_i_technikum/powtorka_przed_matura
Matematyka, Powtórka przed maturą. Zadania.
Elżbieta Świda, Elżbieta Kurczab, Marcin Kurczab, Małgorzata Przeniosło
Oficyna Edukacyjna,Krzysztof Pazdro
Tyle jest tych książek, że nie wiem z czego mam korzystać. Czy ktoś się z niej uczył?
Teraz robię zadanka z podręcznika i zbioru zadań Pazdro do szkoły średniej kl 1,2,3, ale
przydałoby się coś jeszcze zrobić.
Wiem, że dobry jest
−A. Kiełbasa i
−zadania z zadania.info oraz
−Testy Maturalne 2010 oraz Testy Maturalne 2010 − poziom rozszerzony, wyd Aksjomat
http://www.aksjomat.torun.pl/index.php?products=product&prod_id=101
, ale
tego jest tak dużo, że nie wiem, czy to się w rok da wszystko zrobić
Jakiś zbiór zadań polecacie?
25 maj 10:17
razor: nowa podstawa czy stara?
25 maj 10:23
5-latek: Rob z tego co masz . Wystarczy na rok
tyu: nowa
25 maj 10:34
5-latek: Piszsa tez ze Kielbasa jest trudny
25 maj 10:35
tyu: zauważyłem, że już o jakimś zbiorze pod red. J Nowika polecałeś. Wiem, że pozycje, które
podałem, to dużo, dlatego pytam, które Wy polecacie, bo aż takich "mocy obliczeniowych" nie
mam, żeby wszystko przeliczyć.
25 maj 10:39
zawodus: Polecam starsze zbiory z Pazdro (tam są zadania z nowej podstawy). Kiełbasa jest dość trudny i
zadania czasem zbyt przekombinowane.
25 maj 10:58
zawodus: Nie ma jednego idealnego zbioru. W każdym jest coś dobrego, ale i złego

Na początku może się wydawać, że zadań jest strasznie dużo, ale jak nabierzesz wprawy, to
bierzesz zbiór do ręki, czytasz zadanie i już wiesz czy umiesz zrobić czy nie i czy możesz się
czegoś nowego nauczyć z niego. Najważniejszy jest progres, a nie zrobienie 1000 zadań tego
samego "typu".
25 maj 11:01
tyu: ale jakie starsze zbiory Pazdro? Czy mógłby podać jakiś link, bo z wydawnictwa Pazdro jest
kilka pozycji?
Wiem, ze Kiełbasa jest dość trudny, ale matura przynajmniej rozszerzona ma być też trudniejsza.
25 maj 11:03
zawodus: Matura wcale nie będzie trudniejsza, tylko będzie zawierać dodatkowy materiał (banalny).
Chodzi mi o wydania z roku np 2002 (ja takie posiadam), kiedy to były granice i inne rzeczy,
które wróciły do podstawy.
25 maj 11:09
5-latek: Czesc
zawodus 
Wczoraj wrzucilem zadanko i moglbys spojrzec na nie (zwlaszcza na przypadek c ). Zrobilem dwa
rysunki (ale .... )
GOdzio mi pomagal i troche zalapalem ale nie do konca .
https://matematykaszkolna.pl/forum/251413.html tutaj to zadanko
25 maj 11:13
25 maj 11:16
tyu: ja mam taką książkę, tylko że z 2002 r. wydanie. Zbioru zadań nie mam do niej.
25 maj 11:26
5-latek: W ksiazce masz duzo przykladow rozwiaznych i do rozwiazania wiec powinno wystarczyc
25 maj 11:28
tyu: Zbiór też trzeba dokupić, bo książka to za mało.
Czy ktoś może się wypowie co do tej książki Matematyka, Powtórka przed maturą. Zadania.
Elżbieta Świda, Elżbieta Kurczab, Marcin Kurczab, Małgorzata Przeniosło Oficyna
Edukacyjna,Krzysztof Pazdro ?
25 maj 11:32
25 maj 11:45
tyu: wiesz, że ja mam podobny zbiór.

Tylko leży sobie w szafie. Kiedyś starszy kolega mówił mi,
że jego korepetytor pokazał mu maturę sprzed 100 lat. W każdym bądź razie były to zadania
mocno mocno "archiwalne" i z tego co pamiętam co mówił ten kolega − była to matura na poziomie
studiów z matematyki. Na pewno trudniejsza od tej, która jeszcze w starym liceum, bo kolega
uczył się jeszcze w latach przed epoką liceum 3−letniego.
25 maj 11:51
5-latek: Kolega
Bogdan pokazywal link wlasnie z ta matura przed stu lat (mam go gdzies zapisanego
)
Po powtorzeniu geometrii (2 −3 miesiace ) bede wstawial zadania na forum (od logiki po pochodne
)
Wiec jesli bedziesz zainteresowany to mozesz zagladac
25 maj 11:56
razor: masz może link do tej matury sprzed 100 lat
5−latek? Chętnie bym zobaczył
25 maj 12:01
5-latek: Gdzies go mam (poszukam ) . Pamietam ze trzeba bylo obliczyc ognisko i kierownice paraboli
25 maj 12:06
tyu: zaglądać będę, ale tylko "zaglądać", bo raczej nic z niej nie rozwiążę
25 maj 12:11
25 maj 12:18