szeregi
rafał: proszę o pomoc. Nie wiem jak dokończyć zadanie i sprawdzenie rozwalniania do tego momentu:
zbadaj zbieżność bezwzględną szeregu i zbieżność szeregu;
| | 1 | | 1 | |
|an|=| (−1)nsin |
| |=sin |
| |
| | √n | | √n | |
szereg ∑bn jest rozbieżny, zatem na mocy kryterium porównawczego rozbieżny jest szereg ∑|an|
też jest rozbieżny. z tego wynika że szereg ∑an nie jest zbieżny bezwzględnie.
Teraz badamy zbieżność warunkowa z kryterium Leibniza
| | 1 | | 1 | |
2. an+1−an=sinsin |
| −sin |
| |
| | √n+1 | | √n | |
25 maj 09:30
daras: na rozwolnienie najlepszy Loperamid
25 maj 09:50
rafał : Bardzo zabawne. ale nie takie bylo pytanie
25 maj 09:53
rafał : Naprawde bardzo licze na pomoc. moze ktos cos podpowiedziec?
25 maj 10:31
ICSP: hmmm ?
25 maj 10:32
rafał : Chodzi o to czy rozwiazanie jest ok? I jak rozwiazac nierówność
25 maj 10:36
ICSP: | | 1 | | π | |
dla odpowiednio dużych n mamy : sin |
| ∊ (0 ; |
| ) |
| | √n | | 2 | |
zatem :
lim sin(U{1]{
√n}) = 0
oraz monotoniczność :
n < n + 1
√n <
√n+1
| 1 | | 1 | | π | |
| > |
| // na przedziale (0 ; |
| ) sin jest funkcją rosnącą. |
| √n | | √n+1 | | 2 | |
a
n > a
n+1
a
n+1 − a
n < 0
Czyli ciąg jest ?
25 maj 10:41
ICSP: bez sinusa w pierwszej linijce
25 maj 10:41
rafał : Ciag jest malejacy?
25 maj 10:43
ICSP: zatem szereg jest ?
25 maj 10:51
rafał : Szerg jest zbiezny warunkowo
25 maj 10:54
ICSP: i gdzie był problem ?
25 maj 11:02
rafał : W wykazaniu monotonicznosci. nie wiedzialem jak ta nierownosc rozwaiazać
25 maj 11:09
rafał : Dzieki wielki
25 maj 11:09
25 maj 11:16
daras: pytałeś o pomoc w "rozwalnianiu do tego momentu" 9:30
25 maj 19:16