szeregi
rafał: Czy mógłby ktoś sprawdzić?
badaj zbieżność bezwzględna szeregu:
| | π | | π | |
|an|=|(−1)n(1−cos |
| )|= 1−cos |
| |
| | n | | n | |
| | π | |
lim|an|=lim( 1−cos |
| )=0 |
| | n | |
| | π | | π | |
an+1−an=1−cos |
| −( 1−cos |
| ) |
| | n+1 | | n | |
an+1<an
| | π | | π | |
1−cos |
| <1−cos |
| //−1 |
| | n+1 | | n | |
| | π | | π | |
−cos |
| <−cos |
| //(−1) |
| | n+1 | | n | |
| | π | | π | |
cos |
| >cos |
| − prawda z tego wynika ze ciąg jest malejący. |
| | n+1 | | n | |
z kryterium Leibinza wynika ze szereg ∑|an| jez zbieżny wiec szereg ∑an tez jest zbieżny i to
bezwzględnie.
24 maj 16:53
rafał : Czy moglby ktos to sprawdzic?
24 maj 17:47
Toskan: Ja bym to zrobił tak
Badamy szereg (zakładam n=2 do
∞)
| | π | | π | |
∑ 1 − cos |
| = ∑2sin2 |
| |
| | n | | 2n | |
Z kryterium ilorazowego
n→
∞
| | π | | π | |
∑( |
| )2 jest zbieżny, czyli ∑2sin2 |
| jest zbieżny i zbieżny bezwzględnie jest |
| | 2n | | 2n | |
Sam zaczynam dopiero z szeregami to prosiłbym o potwierdzenie.
24 maj 23:15
rafał: czy mogłyby ktoś sprawdzić to rozwiązanie?
25 maj 11:57
rafał: naprawdę proszę o pomoc. nie mam pojęcia czy to jest poprawnie rozwiązane
25 maj 14:04