| ||||||||
|Ω| = | ||||||||
| ||||||||
|A| = | ||||||||
| ||||||||
|B| = | ||||||||
|
| |||||||||||||||
|C| = | * | |||||||||||||||
|
| |||||||||||||||
|C| = | * | |||||||||||||||
| X | ||
| A |
| X | |
| B |
| X | |
| C |
| A | |
− zdarzenie warunkowe | |
| H1 |
| A | |
− zdarzenie warunkowe | |
| H2 |
| A | |
− zdarzenie warunkowe | |
| H3 |
| A | |
− zdarzenie warunkowe | |
| H4 |
| ||||||||
N = | = 120 | |||||||
| ||||||||
nH1 = | = 20 | |||||||
| ||||||||
nH2 = | = 20 | |||||||
|
| |||||||||||||||
nH3 = | * | = 36 | ||||||||||||||
|
| |||||||||||||||
nH4 = | * | = 60 | ||||||||||||||
| n(H1) | 20 | |||
P(H1) = | = | |||
| N | 120 |
| n(H2) | 4 | |||
P(H2) = | = | |||
| N | 120 |
| n(H3) | 36 | |||
P(H3) = | = | |||
| N | 120 |
| n(H4) | 60 | |||
P(H4) = | = | |||
| N | 120 |
| A | 1 | |||
P( | ) = | |||
| H1 | 2 |
| A | 1 | |||
P( | ) = | |||
| H2 | 2 |
| A | ||
P( | ) = 0 − zdarzenie niemożliwe | |
| H3 |
| A | ||
P( | ) = 0 − zdarzenie niemożliwe | |
| H4 |
| A | A | A | A | |||||
P( A) = P( | ) * P(H1) + P( | )*P(H2) + P( | )*P(H3) + P( | )*P(H4) | ||||
| H1 | H2 | H3 | H4 |
| 1 | 20 | 4 | 1 | 36 | 60 | |||||||
P(A) = | * | + | * | + | *0 + | * 0 | ||||||
| 2 | 120 | 120 | 2 | 120 | 120 |