j
wakacją ?: | | 5 | | 3 | |
Oblicz: cos(π+2x) jeśli ctgx=− |
| i x∊( |
| π,2π) |
| | 12 | | 2 | |
24 maj 14:24
sushi_ gg6397228:
umiesz policzyć cosinusa x , sinusa x ?
24 maj 14:26
wakacją ?: cos(π+2x)=cos2x
| | 12 | | 12 | |
cosx= |
| lub cosx=− |
| |
| | 13 | | 13 | |
co dalej ?
24 maj 14:29
sushi_ gg6397228:
masz podana ćwiartkę −−> która to; jaki jest tam znak cosinusa
24 maj 14:30
wakacją ?: 4 cw cosinus dodatni.
24 maj 14:32
sushi_ gg6397228:
wiec
cos x=.....
24 maj 14:33
wakacją ?: cosx=5 ?
24 maj 14:36
wakacją ?: hmm ?
24 maj 14:40
sushi_ gg6397228:
| 12 | |
| −−> to podalas sinusa |
| 13 | |
24 maj 14:40
wakacją ?: może ktoś rozwiązać to zadanie ?
24 maj 14:41
wakacją ?: oo
24 maj 14:41
wakacją ?: | | 5 | | 5 | |
cosx= |
| lub cosx=− |
| |
| | 13 | | 13 | |
24 maj 14:43
wakacją ?: jak dalej
24 maj 14:43
sushi_ gg6397228:
a ćwiarka, to juz zapomnialas?
cos x= ...
24 maj 14:48
wakacją ?: | | 5 | |
aha cos x= |
| a jak dalej obliczyć  |
| | 13 | |
24 maj 14:53
sushi_ gg6397228:
wiec
sin x= ....
i dalej
wzory cos (a+b)=....
teraz cos (π+2x)=....
24 maj 14:56
24 maj 14:59
sushi_ gg6397228:
stosujemy wzory na cosinus sumy......
24 maj 15:00
wakacją ?: Mógłbyś mi pomoc zrobić dalej ?
24 maj 15:00
sushi_ gg6397228:
tablice do reki i wypisujesz wzory i je stosujesz
24 maj 15:00
wakacją ?: cosπcos2x−sinπsin2x?
24 maj 15:00
wakacją ?: nie wiem jak dalej
24 maj 15:03
sushi_ gg6397228:
cos π =....
sin π=....
cos (2x)= kolejne wzory na podwojony kąt
sin (2x)== kolejne wzory na podwojony kat
24 maj 15:04
24 maj 15:04
wakacją ?:
24 maj 15:08
sushi_ gg6397228:
zadanie jest na 5 minut, a meczysz go juz ponad 30 minut
masz gotowe wzory, tylko rozpisac , podstawic i policzyc
24 maj 15:11
wakacją ?: napisałam je tu po to aby mi ktoś wyjaśnił lub rozwiazał bo nie rozumiem to chyba jasne,a
piszesz mi jakimiś zagadkami to nie będe Cie prosić o pomoc...
24 maj 15:16
edek: Co prawda to prawda sushi zamiast pomóc to głupoty piszesz, rozwiąż jej to sama sie domyśli
24 maj 15:21
pigor: ..., oblicz cos(π+2α), jeśli ctgα= −
512 i α∊IV ćwiartki;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dla lepszego zrozumienia wprowadziłem ...

swoje oznaczenia,
wtedy widzę to tak:
cos(π+2α)= −cos2α= −(cos
2α−sin
2α)= sin
2α(1−ctg
2α)=
= sin
2α(1−
25144)=
11925 sinα= ?, ale
ctgα=−
512 i x=5k i
y= −12k ⇒ r
2= x
2+y
2= 25k
2+144k
2= 169k
2,
czyli
r= 13k ⇒
sinα= yr= −
12k13k=
− 1213, zatem
cos(π+2α)= 11925*
sinα=
11925*(−
1213)=
= −
1428325≈
− 4,3938, chyba, że się walnąłem za co z góry przepraszam.
24 maj 19:51
pigor: ..., o kurcze nie umiem odjąć
1− 25144, bo
mnie "wyszło" niestety
11925, a powinno być
119144
no i dalej wszędzie trzeba to poprawić
24 maj 20:11