prawdopodobieństwo warunkowe
tyu: Spośród liczb 1,2,...,7 losujemy kolejno bez zwracania dwie. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma
wylosowanych liczb będzie podzielona przez 3, jeśli wiadomo, że pierwsza z wylosowanych liczb
jest
a) liczbą pierwszą.
Wynik w książce to U{ 3 }{ 8 )
robię to tak, ale coś jest źle
A− zdarzenie, w którym pierwsza pierwsza z wylosowanych liczb jest liczbą pierwszą
Liczby pierwsze to 1,2,3,5,7, zatem na pierwszą liczbę mam 5 możliwości. Na drugą 6, zatem
IAI=5*6=30.
A= {(1,2), (1,3) (1,4) (1,5) (1,6) (1,7)
(2,1) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6) (2,7)
(3,1) (3,2) (3,4) (3,5) (3,6) (3,7)
(5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,6) (5,7)
(7,1) (7,2) (7,3) (7,4) (7,5) (7,6) }
B− zdarzenie, w którym suma wylosowanych liczb będzie podzielona przez 3 i pierwsza z
wylosowanych liczb jest liczbą pierwszą.
Czyli mam tu {(1,2), (1,6) (2,1) (2,4) (2,7) (3,6) (5,1) (5,4) (5,7) (7,2) (7,5)} IBI = 11
ale wychodzą mi coś innego niż w książce
| | 11 | | 5 | | 11 | |
P(B/A)= |
| : |
| = |
| |
| | 42 | | 7 | | 30 | |
23 maj 19:38
Eta:
Liczby pierwsze w tym zbiorze : 2,3,5,7
1−−− nie jest liczbą pierwszą
23 maj 19:41
23 maj 19:49
tyu: albo w książce jest błąd ?
23 maj 19:52
sushi_ gg6397228:
przeczytales tresc zadania
A− suma liczb podzielna przez "3" wiec jak
2+3 jest podzielne przez
3
23 maj 19:53
tyu: ale w zdarzeniu A nie muszą być podzielne przez 3. Przez 3 muszą być podzielne tylko w
zdarzeniu B.
Ja napisałem tak "A− zdarzenie, w którym pierwsza pierwsza z wylosowanych liczb jest liczbą
pierwszą"
W zdarzeniu B są dwa warunki
1) pierwsza pierwsza z wylosowanych liczb jest liczbą pierwszą
2) suma wylosowanych liczb będzie podzielna przez 3
W zdarzeniu B nie ma 2+3

Tak robiłem ppkt b tego zadania i inne zadania, póki co mi wychodziły. Być może się mylę.
23 maj 19:58
23 maj 20:00
sushi_ gg6397228:
Kto kazał dzielić na "A", "B"−−> szkoda czasu
wypisujesz pierwsza liczba pierwsza i "pierwsza liczba+ druga liczba" podzielna przez "3"
23 maj 20:00
tyu: no nikt, ale jak nie ogarniasz prawdopodobieństwa warunkowego, a potem widzisz zadanie, które
nagle wyjaśnia Ci jak to się liczy, to się na nim wzorujesz. W linku, który podałem, jest
właśnie sposób, zgodnie z którym dzielisz jedno przez drugie. Sam się tego uczę i staram się
to jakoś zrozumieć, ale te zadania są z gwiazdkami, więc się cieszę, jeśli jakiekolwiek
zadanie z tego działu mi wychodzi.
23 maj 20:04
Mila:
Z={1,2,3,4,5,6,7}
{2,3,5,7} liczby pierwsze
Losujemy dwie liczby ze zbioru Z
A− pierwsza z wylosowanych liczb jest liczbą pierwszą
B− suma liczb jest podzielna przez 3 pod warunkiem, że pierwsza zwylosowanych liczb jest liczbą
pierwszą.
A= {(2,1) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6) (2,7)
(3,1) (3,2) (3,4) (3,5) (3,6) (3,7)
(5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,6) (5,7)
(7,1) (7,2) (7,3) (7,4) (7,5) (7,6) }
|A|=24
B={(2,1),(2,4),(2,7), (3,6),(5,1),(5,4),(5,7),(7,2),(7,5)}
|B|=9
23 maj 20:05
tyu: Dziękuję pięknie. Wiedziałem, że idę dobrą drogą, ale gdzieś popełniam błąd. Dzięki
23 maj 20:10
Mila:
|| sposób
Z={1,2,3,4,5,6,7}
{2,3,5,7} liczby pierwsze
Losujemy dwie liczby ze zbioru Z
|Ω|=7*6=42
A− pierwsza z wylosowanych liczb jest liczbą pierwszą
|A|=4*6=24
B− suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 3
|A∩B|=9
| | P(A∩B) | | | | 9 | | 3 | |
P(B/A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | | | 24 | | 8 | |
23 maj 20:13
tyu: rozumiem. Dziękuję. Teraz wiem jak to rozwiązać na dwa sposoby.
23 maj 20:17
Mila:
23 maj 20:25