POMOCY!!!
Monika12: Spośród 1,2, ..., 9 losujemy kolejno bez zwracania dwie. Oblicz prawdopodobieństwo, że druga z
wylosowanych liczb będzie podzielna przez przez 4, jeśli wiadomo, że pierwsza z wylosowanych
liczb jest mniejsza od 5.
Obliczyłam omegę−72
ale nie wiem jak obliczyć teraz moc A i moc B.
24 lut 15:17
Mila:
Uwzględniamy kolejność:
Ω=9*8=72
A − wylosowano za pierwszym razem liczbę mniejszą od 5 (czyli jedną z {1,2,3,4})
|A|=4*8=32 ( za drugim razem cokolwiek z pozostałych)
B − za drugim razem wylosowano liczbę podzielną przez 4, pod warunkiem, że pierwsza mniejsza od
5
A∩B − za pierwszym razem liczba mniejsza od 5 i podzielna przez 4 za drugim razem
|A∩B|=3*2+1=7
| | P(A∩B) | | 7 | | 4 | | 7 | |
P(B/A)= |
| = |
| : |
| = |
| |
| | P(A) | | 72 | | 9 | | 32 | |
Można też tak:
24 lut 15:44
Monika12: Bardzo dziękuję, teraz już wszystko rozumiem
24 lut 16:06
Mila:
24 lut 16:50
gosc: dlaczego |A∩B|=7?
4 sty 13:11