całka nieoznaczona
MisiaBella: Oblicz całkę:
nam babka to tak rozwiązała na wykłądach
32 ∫
dxx−1 −
12 ∫
dxx+1.....
powiedzcie skad tam sie wzieło przed całką
32 a w tej drugiej
12

23 maj 15:10
J: Zapewne z rozkładu funkcji na ułamki proste.
23 maj 15:26
asdf: "babka" − sorry, ale czy ta Pani mowi do Ciebie idioto, ze tak ladnie sie wyrazasz?
23 maj 15:26
23 maj 15:27
asdf: x2 −1 = (x+1)(x−1)
i mozesz tu uzyc calki wymiernej
23 maj 15:30
PW: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| x2−1 | | (x−1)(x+1) | | 2 | | x−1 | | x+1 | |
Wobec tego
| x+2 | | 1 | | x+2 | | x+2 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) = |
| x2−1 | | 2 | | x−1 | | x+1 | |
| | 1 | | x−1 | | 3 | | x+1 | | 1 | |
= |
| ( |
| + |
| − |
| − |
| ) = |
| | 2 | | x−1 | | x−1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
= |
| (1 + |
| − 1 − |
| ) = |
| ( |
| − |
| ). |
| | 2 | | x−1 | | x+1 | | 2 | | x−1 | | x+1 | |
Są ludzie, którzy to widzą od razu (albo mają na kartce napisane i nie tłumaczą, taka jest
dydaktyka wyższej uczelni)
23 maj 15:36
J: | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
No to do końca .... = |
| * |
| − |
| * |
| |
| | 2 | | x − 1 | | 2 | | x + 1 | |
23 maj 15:54
Mila:
Ja liczę tak:
| | x+2 | | A | | B | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx i teraz ułamki proste |
| | (x−1)*(x+1) | | x−1 | | x+1 | |
| | x+2 | | A*(x+1)+B*(x−1) | |
[ |
| = |
| = |
| | (x−1)*(x+1) | | (x−1)*(x+1) | |
| | Ax+A+Bx−B | |
= |
| = grupujemy wyrazy w liczniku |
| | (x−1)*(x+1) | |
| | x*(A+B)+(A−B) | |
= |
| |
| | (x−1)(x+1) | |
Porównujemy liczniki :
x+2=
x*(A+B)+(A−B)⇔
A+B=1 i
A−B=2⇔
cd całki
| | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx= ... |
| | 2 | | x−1 | | 2 | | x+1 | |
23 maj 17:25
asdf: dostal odpowiedzi, nawet nie raczyl podziekowac − wiedzialem, ze jakis to burak...
23 maj 19:10