22 maj 22:07
Eta:
Ładny rysunek
22 maj 22:32
Lukas:
widziałem lepsze
22 maj 22:33
kochanus_niepospolitus:
oblicz odłegłość między środkami tych dwóch okręgów
masz podany promień większego ... to ile wynosi promień czerwonego

do wzoru i gotowe
22 maj 22:33
Hajtowy: To jest mój rysunek!
22 maj 22:54
22 maj 22:55
Mila:
x2+y2−6x−8y+16=0 napiszemy równanie w postaci kanonicznej:
(x2−6x)+(y2−8y)+16=0⇔
(x−3)2−9+(y−4)2−16+16=0⇔
(x−3)2+(y−4)2=9
S=(3,4) , R=3
Kowal, zobacz, czy dobrze zapisałeś treść zadania.
Jeśli środek małego okręgu ma wsp. (−1,2) to żadna z odpowiedzi nie pasuje .
Dla Sm=(1,2) okręgi styczne wewnętrznie
|SS'|=√(1−3)2+(2−4)2=√4+4=√8=√2*4
|SS'|=2√2
r=3−2√2
Pkoła=π*(3−2√2)2
22 maj 23:52