Trygonometria
Qmi: Trygonometria, rozwiąż równania.
√4 cos2 x + 4cos x + 1 = 1
Później mam
4 cos2 x + 4cos x + 1 = 1
zał:
cos x = t
−1 <= t <= 1
4t2 + 4t + 1 = 1
Dlaczego pierwiastek został zdjęty?
22 maj 13:31
razor: √x = 1
ile jest równe x?
22 maj 13:32
Marcin: Zapewne dlatego, że równanie zostało podniesione do kwadratu
22 maj 13:32
J: √A = 1 ⇔ A = 1
potem: 4cos2x + 4cosx = 0 ⇔ cos2x + cosx = 0 ⇔ cosx(cosx + 1) = 0
22 maj 13:34
Qmi: Marcina sugestia jest najbardziej trafna.
J: dokładnie takie rozwiązanie, 0 i −1

Dzięki, zaraz pewnie będę miał jeszcze kilka pytań.
Dzięki za pomoc.
22 maj 13:37
Qmi: Niżej są rozwiązania:
| | π | |
x= (2kπ−1)* |
| +Kπ v x= π+2kπ |
| | 2 | |
22 maj 13:40
Qmi: Bierzemy wszystkie punkty z cosinusoidy które leżą na wartości 0 i −1
z −1 łatwo bo jest tylko jeden i to jest π
ale nie rozumiem tego drugiego zapisu
22 maj 13:56
22 maj 13:59
22 maj 13:59
J: | | π | | π | |
Zapis: |
| + kπ jest równoznaczny z zapisem : (2k − 1) |
| + kπ (źle przepisałeś |
| | 2 | | 2 | |
nawias)
22 maj 14:03
Qmi: Ok, dzięki.
| | π | |
Dlaczego zapisali to w ten sposób, ten dłuższy zamiast prościej |
| . Bo w sumie na to |
| | 2 | |
(2k−1) nigdy bym nie wpadł i nawet nie wiem jak to mogło powstać.
22 maj 14:14
J:
| | π | |
Zauważ,że rozwiązaniami jest nieparzysta wielokrotność kąta |
| , a zapis (2k −1) oznacza |
| | 2 | |
| | π | |
liczbę nieparzystą. Równie dobrze mogli napisać: (2k − 1) |
| ... z pominięciem kπ |
| | 2 | |
22 maj 14:20
Qmi: W sumie racja. Dzięki.
22 maj 14:39
Qmi: | | 6+4√2 | |
Jeśli mam |
| to mogę to podzielić i mam 3+2√2? |
| | 2 | |
22 maj 14:50
ICSP: możesz
22 maj 14:52
wredulus_pospolitus:
a nawet powinieneś (dążymy do 'prostej' postaci wyrażenia)
22 maj 14:53
Qmi: Dzięki.
To jest wynik z delty, tzn. miejsce zerowe także mamy.
t
2 = 3+2
√2 v t
2 = 3−2
√2
i jedziemy dalej
t=
√3+2√2 v t =
√3−2√2
i dalej kolega ma w zeszycie napisane:
t=−
√3+2√2 v t = −
√3−2√2
| | x | | x | |
tg |
| = √3+2√2 v tg |
| = √3−2√2 |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
tg |
| = −√3+2√2 v tg |
| = −√3−2√2 |
| | 2 | | 2 | |
√2 = 1,414
2
√2 = 2,828
√5,828
x≈134
o
Tutaj mi coś nie gra, dlatego proszę o sprawdzenie, a przede wszystkim dlaczego wyżej pojawiają
| | x | |
się minus i dlaczego później jest tg |
| |
| | 2 | |
22 maj 15:28
Qmi: odświeżam
22 maj 17:48
Bogdan:
No to jeszcze raz:
√ 4cos2x + 4cosx + 1 = 1 ⇒
√ (2cosx + 1)2 = 1 ⇒ |2cosx + 1| = 1
2cosx + 1 = −1 lub 2cosx + 1 = 1 ⇒ cosx = −1 lub cosx = 0
| | π | |
x = π + k*2π lub x = |
| + k*π |
| | 2 | |
22 maj 17:53
razor: podaj całe równanie Qmi
22 maj 18:08
Qmi: Bogdan, mogę zrobić podnosząc równanie do kwadratu lub sprowadzić je do wzoru skróconego
mnożenia tak jak Ty zrobiłeś, czyli obydwa sposoby są prawidłowe, tak?
22 maj 18:12
Qmi: Przepisuje notatki od znajomego bo akurat na tych zajęciach nie było mnie w szkole i próbuje
jakoś zrozumieć jak oni to zrobili.
Wydaje mi się, że zadanie zaczyna się pod wykresem funkcji tangens link do zdjęć:
http://imgur.com/a/hlmZJ
22 maj 18:25
razor: nie wiem po co podstawiać t
2 = y
mamy równanie (1−t
2)
2 = 4t
2
(1−t
2)
2 = (2t)
2
1−t
2 = 2t lub 1−t
2 = −2t
dalej wiadomo

kolega popełnił błąd przy wymnażaniu (1−y)
2
22 maj 18:30
Qmi: Sam muszę ogarnąć zadanie od początku i pierwsze pytanie brzmi gdzie się zaczyna zadanie, tam
gdzie mówiłem? Czy trochę niżej?
22 maj 18:34
razor: tam gdzie mówiłeś
22 maj 18:34
Qmi: Czyli od początku:
| | 1 | |
ctg = |
| <− tak można zamieniać? |
| | tg | |
| | 1 | |
Dlaczego później mamy: |
| ? |
| | tgx2 | |
| | 2*tg x2 | |
Dlaczego później jest tg x = |
| |
| | 1−tg2x2 | |
Na razie tyle, później resztę pytań
22 maj 18:48
razor:
| | x | | x | | 1 | |
tylko że tam zamiast x masz |
| więc analogicznie jest ctg |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | | |
Dlaczego tgx = tyle? Masz w ramce podany wzór na tg2α, który został tam zastosowany
22 maj 18:50
Qmi: | | x | |
Czyli tam było źle zapisane i to |
| od razu powinno być w mianowniku razem z tg?. Chodzi |
| | 2 | |
mi o drugi wiersz na zdjęciu, zaraz pod wykresem funkcji tg.
22 maj 18:55
razor: tak
22 maj 18:56
Qmi: | | x | |
1  co chodzi z tym tg x = tg(2* |
| ) co jest nad ramką? |
| | 2 | |
2:Jeśli chodzi o to co jest w ramce ten wzór tg2α to jeśli będziemy mieć tak jak tutaj różne
liczby dodawanie, mnożenie ale będzie się to równać: tg2x to i tak podstawiamy to co jest w
ramce?
Jeśli 2 jest niezrozumiałe to postaram się rozwinąć bardziej.
22 maj 19:00
razor: zastosowaliśmy wzór na 2α dla 2α = x
22 maj 19:01
Qmi: Nie rozumiem wiadomości z 19:01
22 maj 19:02
razor: 2α to dowolny kąt
itd.
22 maj 19:06
Qmi: Nie odpowiedziałeś chyba na 1: z godziny 19:00
Ok, ten wzór już kumam.
Tutaj w tym zadaniu mamy to zapisane w ten sposób:
| 1 | | x | |
| − tg |
| = 2tgx <−− No i tutaj podstawiliśmy wzór ten z ramki |
| tg x2 | | 2 | |
a jeśli by było
| 1 | | x | | 1 | |
| − tg |
| + |
| i jakieś inne liczby = 2tgx |
| tg x2 | | 2 | | tgx16 | |
Chodzi o to, że nieważne jakie będą liczby, to i tak możemy podstawić to do wzoru jeśli będzie
się równać np. 2tgx
22 maj 19:16
Qmi: ~ podbijam
22 maj 19:28