ekstrema
kk: Wyznacz ekstrema fukcji:
f(x)=
12x
4+x
2−3
f(x)=x
5+x
2−2
Proso nie umiem

zę niech ktoś mi to wytłumacz b
21 maj 19:48
Saizou : policz pochodną
21 maj 19:49
kk: 1. 2x
3+2x
2. 5x
4 +2x
Dobrze?
21 maj 20:00
Saizou : tak i jak myślisz co dalej
21 maj 20:01
kk: i potem mam
1. 2x3 + 2x=0
2. 5x4+2x=0
i dalej nie wiem co ma robić
21 maj 20:02
Saizou : obliczyć miejsca zerowe

np.
2x
3+2x=0
x(2x
2+2)=0
x=0 2x
2=−2 sprzecznośc
21 maj 20:04
kk: a w tym 2
5x
4+2x=0
x(5x
3+2)=0
x=0 5x
3+2=0 i co dalej?
21 maj 20:07
kk: hejho pomoże ktoś?
21 maj 20:29
Saizou : no i liczysz dalej
5x
3=−2
21 maj 20:34
21 maj 20:35
21 maj 20:36
kk:
21 maj 20:37
kk: Dla jakich wartości parametru m funkcja f ma ekstremum lokalne w punkcie x0=−1 ?. Określ
rodzaj tego ekstremem. f(x) = m x3− x2 +x+3
a coś takiego bo z parametrem sobie totalnie nie radzę:(
21 maj 20:38
sead: Policz pochodną, potem przyrównaj do zera, rozwiąż równianie i wyjdzie.
21 maj 21:08
sead: 3mx2 − 2x+1=0
Δ= 4−4(3m) = 4 − 12 m
4 − 12m=0
12m= 4
m = 3
21 maj 21:17
kk: ma wyjść m= 1
21 maj 22:50
kk: sory m= −1
21 maj 22:50