trygonometria
Carlos: Witam, trygonometria...
Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu:
1 + sinα + cosα + tgα
Bardzo proszę o pomoc.
21 maj 19:41
Carlos: 
21 maj 19:54
Bogdan:
Początek:
(1 + cosα) + (tgα + sinα) = (1 + cosα) + tgα(1 + cosα) = (1 + cosα)(1 + tgα) = ... kontynuuj
21 maj 20:11
Utem:
| | sinx | |
1+ |
| *cosx+cosx+tgx= |
| | cosx | |
=1+tgx*cosx+cosx+tgx= (1+tgx)+cosx(tgx+1)=
=(1+tgx)*(1+cosx)
21 maj 20:16
Carlos: hm..,, a jest jakiś konkretny wzór na sumę tangensów? Bo zadanie umieszczone jest w temacie
"Sumy i różnice funkcji trygonometrycznych"
21 maj 20:55
Bogdan:
Łatwo się domyśleć nie czekając na podpowiedź, że 1 + cosα = cos0o + cosα
oraz
1 + tgα = tg45o + tgα
21 maj 21:01
Carlos: Spokojnie, właśnie w ten sposób chcę to zrobić, tylko nie znam wzoru na sumę tangensów
21 maj 21:04
21 maj 21:05
Carlos: ech..., mam tylko na sinus i cosinus (sumę i różnicę)
21 maj 21:07
Utem:
No to dalej tak ( wcale nie jest to już wg mnie potrzebne, zobacz co wymagają w odp.)
(1+tgx)*(1+cosx)=
=(tg(45o)+tgx)*(cos0+cosx)= i stosuj wzory
21 maj 21:16
Carlos: | | α | | π | | 1 | |
odpowiedź jest taka: 2√2cos2 |
| cos( |
| − α ) |
| |
| | 2 | | 4 | | cosα | |
21 maj 21:20
Carlos: a te wzory, których nie ma w karcie wzorów maturalnych powinienem znać na pamięć?
21 maj 21:20
Carlos:
21 maj 21:36
Utem:
Nie musisz znać.
Skończyłeś zadanie, czy potrzeba coś dopisać?
21 maj 21:38
Carlos: | | α | |
z wyniku z odpowiedzi to mam narazie tylko 2cos2 |
| |
| | 2 | |
Pewnie sobie myślicie, że bardzo tępy jestem, ale to pewnie dlatego, że nie mieliśmy na lekcji
nic o tych tangensach, w podręczniku tego wzoru też nie ma nawet...
21 maj 21:40
PW: | | sinα | | sinβ | |
tgα + tgβ = |
| + |
| |
| | cosα | | cosβ | |
to umiesz.
21 maj 21:48
Utem:
Najczęściej występują wzory na sumę i różnicę sinusów i cosinusów.
| | sinx | | sinx+cosx | | | |
(1+tgx)=1+ |
| = |
| = |
| = |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
| | | | x+( (π)/2)−x) | | x−(( (π)/2)−x) | | 2*sin |
| *cos( |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| = |
| | cosx | |
| | 2 | | π | | π | | √2 | | π | |
= |
| *sin |
| *cos(x− |
| )= |
| *cos(x− |
| ) |
| | cosx | | 4 | | 4 | | cosx | | 4 | |
Drugi nawias:
| | x | | −x | | x | |
(1+cosx)=cos0+cosx=2*cos |
| *cos |
| =2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2√2 | | x | | π | |
(1+tgx)*(1+cosx)= |
| *cos2 |
| *cos(x− |
| ) |
| | cosx | | 2 | | 4 | |
===========================================
21 maj 21:53
Utem:
Nikt tak nie myśli. Jednak programy sie zmieniają.
Jeśli masz odpowiedź do zadania to ją podawaj. Nie wiemy z jakiego działu masz zadania,
trygonometria to obszerny materiał.
21 maj 21:57
Carlos: dziękuję bardzo bardzo za pomoc
21 maj 22:10
Utem:
21 maj 22:12